Može li Budućnost da namuči Partizan? Crno-beli nepobedivi za Podgoričane u Beogradu 1foto:ABA liga/Dragana Stjepanović

Večeras (18.30) u Beogradskoj areni počinje polufinalni serijal ABA lige između Partizana i Budućnosti.

Devet, odnosno jedanaest dana prošlo je od poslednjih zvaničnih mečeva košarkaša Partizana i Budućnosti.

Nelogičnost takmičarskog kalendara ABA lige na primerima polufinalnog serijala plej-ofa dolazi do punog izražaja.

Intermeco između poslednjeg meča sa Igokeom i prvog protiv Budućnosti crno-beli su iskoristili da se u par dana dobro odmore, zaborave na profesionalne obaveze, a potom da lagano krenu sa pripremom uvodnog duela koji će se odigrati večeras u Beogradskoj areni (18.30).

Posmatrano iz perspektive mogućeg rivala u polufinalu, Partizan je dobio najkvalitetnijeg protivnika, uz svo poštovanje prema Megi. Budućnost je, u kontekstu stručnog štaba i samog sastava verovanto treći najbolji tim u regionalnim okvirima, odmah posle večitih srpskih rivala.

S tim u vezi, uprkos tradiciji koaj je nedvosmisleno na strani Partizana, crno-beli će morati da budu veoma oprezni, pogotovo jer se serija igra na dva dobijene po sistemu 1-1-1.

Kao zvanični šampion ABA lige, Partizan je prošle sezone imao puno problema tokom plej-ofa, počevši od prve runde i poraza od Studentskog centra kod kuće odmah na startu.

Budućnost je, možda i iznenađujuće, u prvoj rundi preslišala Zadar u dve utakmice i time nagovestila da zaista poseduje kvalitet koji zaslužuje jasan respekt.

Možda Podgoričani u sastavu nemaju vrhunske pojedince, takozvane meč-vinere, osim Jogija Ferela, ali su popunjeni prekaljenim košarkašima gotovo na svakoj poziciji.

Andrej Žakelj spada u grupu veoma taktički potkovanih trenera za abaligaške prilike i njegov razvojni put jasno nagoveštava da bi u budućnosti mogao da dobije poziv i od nekog evroligaškog tima.

Budućnost u proseku ubacuje 85,2 poena na gotovo 18 timskih asistencija što negde pokazuje kakav pristup ima i koliko je važan dobar spejsing i protok lopte.

Realizacija za tri poena je korektnih 36% odsto po čemu je odmah iza Partizana i Crvene zvezde, baš kao i kada je u pitanju ona za dva poena.

Važno je istaći i da Budućnost ima dovoljno širok roster, s obzirom na to da gotovo polovinu poena postižu rezervisti (41,07).

– Prvi meč će biti težak, igramo u gostima, atmosfera će biti dobra. Treba da ostanemo prisebni. Moramo da ostanemo mirni, budemo ujedinjeni, kao pravi tim. Jasno je da moramo da budemo na vrhunskom nivou, da oscilacije treba da svedemo na minimum, ako želimo do pobede, odnosno plasmana u finale – poručio je Alerik Friman, iskusni američki bek koji je pre Budućnosti sa Asvelom igrao u Evroligi.

Podgoričani po posedu imaju realizaciju u formi 1,17 poena i u tom kontekstu su odmah posle večitih srpskih rivala.

Veliki broj poena postižu u igri na otvorenom terenu, čak 34 od ukupno 85, samim tim Partizan će defanzivno morati da bude veoma obazriv i koncentrisan.

Podgoričani, generalno, kontrolišu ritam utakmice, ne igraju na veliki broj poseda i više cene strpljivost u napadu nego li soliranje pojedinaca, pa makar to bio i pomenuti Jogi Ferel koji je sa 13,4 poena u proseku najefikasniji pojedinac i neko ko ima najveću slobodu u igri, što se ogleda i u tome da po meču ispaljuje više od šest šuteva sa distance.

– Igramo polufinalnu seriju protiv Budućnosti sa velikim respektom prema samoj ekipi. Imaju veliki kvalitet. Ono što bih želeo da naglasim ovom prilikom je da, iako su nam veliki rivali, dolaze nam i veliki prijatelji. Takođe bih želeo da zamolim navijače Partizana da ih zaista na fer i sportski način dočekaju, da sve protekne u dobroj atmosferi. Mislim da je to ono što je potrebno ABA ligi, a pre svega, svima nama koji smo iz Partizana. Želeo bih da svima pokažemo gostoprimstvo koje možemo da pružimo prema svakom protivniku i da se svako dobro oseća koda dođe u našu Arenu, i na kraju krajeva da se isključivo priča samo o košarci – poručio je Željko Obradović, koji je nedavno produžio ugovor sa crno-belima na još dve takmičarske godine.

Partizan je nesumnjivo bolji i kompaktniji tim, sa daleko atletski moćnijim igračima, posebno u centarskoj liniji u kojoj bi Kaboklo, Ledej, Koprivica, Kaminski i Smailagić trebalo da naprave prevagu naspram Kamenjaša, Tanaskovića, Makandua, Marvina Džonsa…

Crno-beli od Budućnosti kod kuče nisu izgubili gotovo tri godine, u seriji su od pet pobeda i gotovo svaku su dobili dvocifrenom razlikom.

U tom periodu samo su jednom postigli manje od 80 poena i ako se uzme u obzir da su sa 93,5 poena ubedljivo najefikasniji tim u ABA ligi stiče se utisak da će u tom aspektu i težiti da naprave krucijalnu razliku.

 

Raspored polufinala

prva utakmica

Partizan – Budućnost 18.30

Crvena zvezda – Mega 3. maj, 19.00

druga utakmica

Budućnost – Partizan 7. maj, 18.00

Mega – Crvena zvezda 7. maj, 20.00

treća utakmica

* igraće se 10. maja ako bude bilo potrebe

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari