Može li Gectepe da bude novi Čelsi 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kontroverzni ruski oligarh Roman Abramovič navodno je zainteresovan da kupi turskog prvoligaša Gectepe. Iako pojedini čelnici kluba uporno demantuju da će bivši vlasnik Čelsija postati vlasnik kluba, Turska je jedna od zemalja koje Abramoviču nisu uvele sankcije, što može biti razlog za investiranje u tamošnji fudbal.

Turski CNN je 25. aprila objavio informaciju da Abramovič namerava da kupi Gectepe i da je tim povodom kontaktirao sa sadašnjim vlasnikom Mehmetom Sepilom. U ovoj vesti se navodi i da su njih dvojica planirali sastanak kako bi utanačili uslove prodaje, a da je ruski milijarder, koji se nalazi pod sankcijama većine evropskih zemalja zbog bliskosti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, nameravao da klub kupi od dela novca koji će dobiti prodajom Čelsija, čija je cena, navodno, četiri milijarde evra.

Kako navodi CNN, pregovori su počeli 23. marta, a posredovao je anonimni turski milijarder. Takođe, tada je dogovoreno da se utvrdi vrednost kluba i izrade dokumenti kako bi bio izvršen prenos vlasništva.

Sepil, koji je za 7,5 miliona dolara 2014. godine postao većinski vlasnik akcija kluba, tada je rekao da je napustio mesto predsednika Gectepea, ali da će ispuniti obaveze prema igračima do kraja sezone.

Kako su se dvojica biznismena dogovorila, zvanična izjava o Abramovičevoj kupovini biće objavljena u petak, tvrde turski mediji.

Ipak, predsednik Izvršnog odbora Gectepea Talat Papatja demantovao je juče ovu informaciju.

– Čitamo u medijima da Abramovič kupuje Gectepe. To nije tačno – izjavio je čelnik kluba.

Gectepe se u Superligu Turske vratio 2017. godine, posle 14 godina igranja u drugoj ligi. Međutim, trenutno je u zoni ispadanja jer je posle sedam poraza za redom na 18. mestu. Klub je osnovan 1925. godine, a 1950. osvojio je titulu šampiona Turske.

Abramovič je od marta pod međunarodnim sankcijama zbog bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Zbog toga ne može da upravlja Čelsijem, koji traži novog vlasnika. Abramovič je Čelsi kupio 2003. godine i od njega stvorio jedan od najboljih klubova sveta, koji je prošle godine osvojio i prvu titulu Lige šampiona, a potom i sveta.

„Dupli posao“ u Istanbulu

Ruska novinska agencija RIA novosti je na svom Telegram kanalu objavila fotografiju na kojoj se vidi da se Roman Abramovič nalazi u Istanbulu, gde prisustvuje pregovorima ruske i ukrajinske delegacije o prekidu rata. Iako je njegova uloga u pregovorima nejasna, čini se da ruski milijarder ne boravi u najvećem turskom gradu samo zato da bi kupio Gectepe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari