Može li OFK Beograd da spasi najavljena saradnja sa Crvenom zvezdom? 1Foto: STARSPORT

Najavljena saradnja OFK Beograda sa Crvenom zvezdom, po kome bi klub sa Karaburme postao filijala šampiona Srbije, medijski se tumači se kao svetlo na kraju tunela za klub sa Karaburme.

Međutim, tunel u kome se „romantičari“ nalaze godinama unazad mnogo je duži nego što izgleda i teško da će najava o saradnji generalnog direktora crveno-belih Zvezdana Terzića moći da im kao čarobnim štapićem reši nagomilane probleme.

Zvezda ne može da „romantičarima“ omogući grejanje kojeg na Karaburmi zbog dugova nema već tri godine.

Ne može ni da na „Omladinskom“ stadionu uključi struju koje nema skoro mesec i po dana.

Ne može ni da reši pravni status kluba koji već deceniju lebdi ni na nebu ni na zemlji, naročito od kako im je pre jedne decenije istekao ugovor o korišćenju stadiona koji je važio na 50 godina.

Ne može ni da pomogne što zbog problematičnog pravnog statusa ne smeju da se izvode nikakvi radovi na stadionu, što klubu čelnici Grada nezvanično obećaju da će im omogućiti da se izvedu radovi postavljanja novih reflektora, a onda sutradan dođe inspekcija koja izrekne kaznu.

Ne može da pomogne ni što mnogi izvan OFK Beograda „Omladinski“ stadion vide kao savršenu buduću građevinsku parcelu, a ne kao hram fudbala koji treba obnoviti…

Bivši predsednik OFK Beograda Nino Došen-Majkić je pre mesec i po dana digao ruke od „sizifovskog posla“, a mnogi tvrde da je za vreme njegovog mandata uspeh što je sačuvao klub od gašenja.

Novoizabrani predsednik Saša Stevanović nema druge opcije osim da prihvati svaku ponuđenu pomoć, pa čak i ako stiže od generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića u koga većina na Karaburmi upire prstom označavajući ga kao glavnog krivca za sadašnje stanje „romantičara“.

Nezvanično će saradnja sa Zvezdom spasiti OFK Beograd samo do juna, omogućiti mu da odigra sve utakmice do kraja sezone u Srpskoj ligi Beograd – u kojoj trenutno zauzima 12. mesto i ima samo četiri boda prednosti od Mladenovca na 16. poziciji, što je plasman koji vodi u niži rang.

Zvezda će OFK Beogradu dati perspektivne igrače, daće i narodski rečeno neku kintu da se klub ne ugasi – ali problem će ostati.

A ako se uskoro ne reši sistemski, vrlo brzo će eksalirati.

Po nezvaničnim procenama već na leto će morati da se odlučuje kako da se na stadionu izbegne katanac koji bi mogao da označi kraj jednog od klubova sa najvećom tradicijom na ovim prostorima.

Najavljuje se i da će pomoć stići od bivših igrača Aleksandra Kolarova i Duška Tošića, mada na Karaburmi niko ne može da se seti da li ih je ikada video na tribinama ili u prostorijama kluba po odlasku u „beli svet“.

Čak i ako stigne njihova pomoć, teško da će biti dovoljna.  Adresa za spas OFK Beograda leži negde drugde.

– Nama mogu da pomognu samo Grad Beograd ili država. Međutim, država se fokusirala na dva najveća kluba, a Fudbalski savez Srbije se fokusirao na razvoj regiona jer Beograd već ima previše klubova u najjačim takmičenja, što je iz njihovog ugla gledanja logično i nije sporno. A nama za sada ostaje da se nadamo da će Grad pronaći interes u tradiciji kluba da nas sačuva. Grad nas do sada nije uslovljavao od kako je istekao ugovor o pravu na korišćenje stadiona na period od 50 godine. Time je na neki način pokazao da ima razumevanja, pa se nadamo da će imati i za druge stvari -priča za Danas generalni sekretar OFK Beograda Zdravko Jokić.

Za poslovno-tehničku saradnju sa Crvenom zvezdom tvrdi da može da bude samo od koristi klubu.

– Zvezda je i do sada na razne načine pomagala, što kroz jednokratne uplate, što kroz neke igrače koje nam je slala. Sada bi to svakako moglo da bude dignuto na viši nivo i da bude snažnija podrška.

Problem OFK Beograda po njegovim rečima ne može se rešiti ni otpisom dugova već samo pronalaženjem stalnog izvora finansijskih prihoda.

– Dug prema državi ne može da se smanji jer stalno imamo kamate. Nama nije spas otpis dugova već bi nam za dugoročno rešenje problema bilo dovoljno da dobijemo jakog sponzora, poput Telekoma na primer. Onda bi nam to bilo garancija da možemo da dobijemo reprogram dugova za struju, grejanje, porez…

Iako mnogi spas vide u privatizaciji, ona u ovom trenutku ne može biti opcija.

– Niko neće želeti da kupi klub kada ne zna ni šta privatizuje. U ovom trenutku teoretski svlačionice nisu klupske, stadion nije klupski, samo je garnitura dresova klupska. Tako da teško da će neko dok se pravni status ne reši valjano želeti da uloži privatne pare u klub – zaključuje Jokić.

Čekaju se Kolarov i Tošić

Najave da će bivši igrači OFK Beograda Aleksandar Kolarov i Duško Tošić pomoći očekuju se raširenih ruku, ali za sada se još uvek čeka realizacija. Dosadašanji kapiten reprezentacije Srbije godinama odbija da razgovara sa srpskim medijima, dok Duško Tošić juče nije odgovorio na pozive i poruku lista Danas u vezi sa temom OFK Beograda.

– To je za nas novi momenat i svakako bi nam značila bilo kakva pomoć, ne samo finansijska. Oni su veliki igrači i uz Baneta Ivanovića verovatno najveća imena OFK Beograda u ovom veku. Klubu bi mnogo značilo i samo njihovo prisustvo na Karaburmi – priča Zdravko Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari