Može li se i kako završiti ova košarkaška sezona? 1Foto: EPA-EFE/ David Aguilar

Stres kao posledica rezultata utakmica za košarkaške klubove, pogotovo učesnike Evrolige i Evrokupa, nije ništa naspram stanja u kojem se nalaze čekajući na svaka dva dana ishode testova na kovid 19, direktno upletenih u epiloge na samom terenu.

Shodno naglom pogoršanju epidemiološke situacije na Starom kontinentu, gotovo da ne prođe nedelja a da neki učesnik Evrolige ili Evrokupa ne obavesti javnost da u klubu, stručnom štabu ili ekipi ima zaraženih i da mu je time ugrožen i nastup u narednom kolu.

Samo u dosadašnjih šest evroligaških kola, najmanje osam klubova moralo je da otkaže ili nastupi u neuporedivo slabijim sastavima zbog problema sa virusom korona u svojim redovima. Kako se države u Evropi polako „zaključavaju“, a takmičenja u pojedinim sportovima „zamrzavaju“, logično je zapitati se da li je sazrelo vreme da Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, pređe na plan B i u najskorije vreme pokuša da takmičenje preusmeri na sistem „mehura“ prema kojem bi se u kratkom vremenskom intervalu, na jednoj ili dve lokacije odigralo desetak kola, na svaka dva do tri dana i tako spasila takmičarska godina?

Od jula do sredine oktobra NBA liga je na perfektan način organizovala utakmice u „mehuru“ u Diznijevom svetu, nadomak Orlanda: osim fantastične košarke, nijedan učesnik u tri i po meseca takmičenja nije bio zaražen korona virusom.

NBA je tako u značajnoj meri umanjila gubitak, koji je za takmičarsku 2019/20 neminovno bio u granicama milijarde dolara; čitav posao koštao je Ligu oko 200 miliona dolara, ali je misija uspešno završena.

Slična iskušenja imali su tokom juna i jula meseca u Španiji i Nemačkoj i u sva tri slučaja ideje su bile sprovedene u delo.

– Zaista je teško biti pametan u ovakvim okolnostima. Niko nema pređašnja iskustva igranja u vanrednim situacijama. Evroliga je propisala da je klub u obavezi da nastupi ukoliko ima minimum osam zdravih igrača. Ukoliko, pak, bude došlo do naglog skoka broja odloženih utakmica, pitanje je kako će se one kasnije organizovati, odnosno da li će se pronaći slobodni termini. Mislim da će Evroliga ostati na trenutnom kursu sve dok bude postojao i minimum uslova da se igra po aktuelnom sistemu – razmišljanja je Vlada Stanković, ugledni novinar sa višegodišnjim kontaktima sa ljudima iz Evrolige.

Zbog loše epidemiološke situacije na Starom kontinentu, Đordi Bertomeu je za sredinu nedelje zakazao sastanak sa predstavnicima domaćih prvenstva iz kojih dolaze klubovi učesnici Evrolige i Evrokupa.

– Evroliga jednostavno nema ingerencije nad domaćim prvenstvima niti su ona u obavezi da poštuju i sprovode njene odluke. Ako se pritom zna da su odnosi ULEB-a i Evrolige trenutno loši, uprkos dobrim namerama, teško je uopšte i zamisliti sprovodivost eventualnih odluka, s obzirom na svu delikatnost situacije i zdravstvenu politiku zemalja u Evropi. Nije u pitanju samo odluka već strategija koja bi se odnosila na čitavu takmičarsku godinu – ne deluje Stanković previše optimistično u vezi sa potencijalnim dogovorom.

Jasno je da finansijski Evroliga ne može da se poredi sa NBA. U slučaju da Bertomeu i saradnici budu bili primorani da pređu na plan B, gradovi organizatori „mehura“ sigurno bi morali da podnesu deo finansijskih izdataka.

Klubovi trpe enormne gubitke zbog igranja pred praznim tribinama i većini bi prelazak u „mehur“ verovatno prijao.

– Mislim da je pravi trenutak za tako nešto propušten u onom prvom talasu koji je pogodio Evropu. Trenutno mi ne deluje da je Evroliga spremna i odlučna da pređe na plan B. Igrači i ljudi u stručnim štabovima brojnih evroligaških timova već su se prokužili i nekako mi deluje da je to možda i deo taktike Đordija Bertomeua. Videli smo, na osnovu dosadašnjih iskustava sa korona virusom i to ne samo u košarci, već i ostalim sportovima, da timovi u kojima su igrači preležali korona virus više nisu imali takvih problema – stava je Mladen Šolak, novinar sa decenijskim stažom praćenja Evrolige.

Ukoliko bi se odlučila da sezonu preusmeri na format „mehura“ Evroliga bi morala i da pronađe adekvatna logistička rešenja.

Zbog pandemije korona virusa, određene avionske linije su ukinute; neke su preusmerene, tako da putovanja do pojedinih gradova mnogo duže traju i poprilično su komplikovana.

– Evroliga je organizovanjem predsezonskih turnira verovatno želela da proveri kapacitete i potencijale pojedinih gradova koji bi bili organizatori „mehura“. Kaunas, Minhen, Atina, Istanbul i Valensija verovatno su kandidati za eventualnu organizaciju takvog formata koji bi za klubove učesnike bio veoma zahtevan jer bi se igralo u ubrzanom ritmu, što bi iziskivalo velike fizičke napore – istakao je Šolak.

Zvezda testirana 14 puta

Zbog učešća u Evroligi i Evrokupu, košarkaši Crvene zvezde i Partizana najčešće su „izloženi“ testiranju na korona virus. Crveno-beli se najviše testiraju; u Evroligi je već organizovan jedan dupli program utakmica, a od 29. septembra do početka novembra Branko Lazić i saigrači testirani su na kovid 19 čak 14 puta, od kojih minimum šest za potrebe Evrolige (iako je gostovanje Asvelu odloženo, ekipa morala da se testira). Zvezdu su do sada testovi koštali najmanje šest hiljada evra, s obzirom na to da Evroliga ne pokriva navedene troškove.

Mesina: Da se sezona zaustavi

Zbog sve većih problema sa korona virusom na Starom kontinentu, Etore Mesina, trener Milana i jedan od najboljih stručnjaka u Evropi, obratio se javnosti pisanim putem.

„Uskoro nećemo imati slobodne datume za odigravanje odloženih utakmica, a sve mi se čini da zavisimo od toga ko ima više sreće i u tom momentu manje zaraženih. Zasada je jedino logično da se sezona zaustavi i da se završe samo nacionalna takmičenja, a da se za tri-četiri meseca, kada sve bude lakše, evropska takmičenja vrate, tamo negde od marta, najkasnije aprila. Tada će igrači moći da se spremaju za Olimpijske igre, a možda će se i korona virus izgubiti do tada ili ćemo da ga limitiramo. Naravno, televizije i sponzori moraju da učestvuju u svemu ovome i siguran sam da zajedno možemo naći rešenje“, smatra Mesina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari