Mundijal se isplati svima 1Foto: Starsport

Fudbalski savez Srbije bio je dobar domaćin u austrijskoj prestonici gde su se okupili fudbalski poslenici iz gotovo cele Srbije.

Povod je bila utakmica koja je „orlovima“ overavala put na Mundijal u Rusiju sledeće godine. U Hotelima „Star in“ i „Ananas“ boravili su funkcioneri, ali i predstavnici više klubova sa područja koje pokriva Fudbalski savez regiona istočne Srbije (FSRIS).

– Na ovaj način želeli smo da pokažemo podršku koji savez daje ne samo klubovima iz superligaškog društva, već i onima koji se u ovim vremenima grčevito bore za opstanak opterećeni finansijskom i infrastrukturnom nemaštinom. Već sada je jasno da će od plasmana reprezentacije na SP u Rusiji korist imati i oni klubovi koji egzistiraju daleko od prestonice – beležimo reči potpredsednika FSS i predvodnika fudbalske priče sa juga Srbije Novice Tončeva. On podseća da je najbolji primer „fudbalske decentralizacije“ u Srbiji baš Radnik iz Surdulice, koji je postao stabilan superligaš. Na tom putu je i vranjski Dinamo koji bi već od naredne sezone mogao da se pridruži Surduličanima. Na putu oporavka je i nekada standardni drugoligaš u eks Jugoslaviji leskovačka Dubočica.

– Pre nekoliko dana mi smo uz podršku predsednika FSS Slaviše Kokeze, podelili sportsku opreme za 48 klubova sa područja kosovskog pomoravlja i jugoistoka Srbije. Znate koliko jednom klubu u Ropotovu na Kosovu znači kada dobije komplet sportske opreme. Sa tom praksom ćemo nastaviti, a posebno veliki posao nas očekuje u pogledu poboljšanja fudbalske infrastrukture. Reč je o izgradnji terena sa veštačkom podlogom, ali i obezbeđenje uslova za zadovoljenje standarda za takmičenje u super ligi. Tu nas veliki posao očekuje u pogledu izgradnje stadiona u Vranju – naglašava naš sagovornik.

Plasmanom na Mundijal srpska kuća fudbala dobija i značajna finansijska sredstva (od 10 do 13 miliona evra) a na deo tog kolača sasvim sigurno mogu da računaju i savezi na području Vojvodine, zapadne i istočne Srbije. Otuda je i uspeh „orlova“ u ovim kvalifikacijama višestruko značajan po srpski fudbal koji se poslednjih godina našao u stanju finansijskog kolapsa. To se posebno odnosi na klubove na jugu zemlje, koji su iako sa dugom tradicijom jednostavno prestali da  postoje. Možda je za to najbolja ilustracija sudbina koja je zadesila fudbalski klub BSK iz Bujanovca koji gotovo i da ne postoji.

– Raduje uspeh reprezentacije. To nam otvara šansu da uz podršku FSS i FSRIS pokrenemo sa nulte tačke zapušteni rad u mlađim selekcijama, kadetima, pionirima i omladincima, jer jug Srbije odavno nije na veliku fudbalsku scenu izbacio neko zvučno ime kao što su to svojevremeno bili Vitomir Dimitrijević, generacija Radničkog iz Niša koja je žarila i palila Evropom, a da ne pominjem Vladu Stošića, Dejana Stankovića koji su imali zapažene internacionalne karijere a ponikli su u klubovima sa ovog područja– smatra predsednik Okružnog fudbalskog saveza Blagoje Tabaš. 

Austrijanci nezainteresovani

U odnosu na početak kvalifikacija, a nakon loših partija i previranja koja su zadesila reprezentaciju Austrije, u Beču nismo primetili kod običnih ljudi preteranu zainteresovanost za utakmicu koja je mnogo više značila „orlovima“ nego domaćinu.

– O fudbalu u Beču pričaju poslednjih dana samo vaši zemljaci. Austrijance to kao da uopšte ne dotiče, jer oni idu na stadion samo onda kada veruju da pravi razlog za to postoji. Ovako ove kvalifikacije su već pale u zaborav – objasnio nam je Redža Tasin, taksista koji je poreklom iz Turske, a u Beču se rodio i odrastao.

Franc Ditrih, koji radi kao recepcionar u Hotelu „Star in“, jednoj od baza srpskih navijača rekao nam je da je redovno pratio utakmice reprezentacije, ali da od kada su propale i teoretske šanse za mogući baraž više nema fudbalskog naboja.

– Srbija je pokazala da je u ovoj grupi najbolja reprezentacija, a mi smo jednu od šansi prokockali baš na utakmici u Beogradu. Sećate se tog meča. Gledaću Mundijal u Rusiji i navijati za Srbiju, mislim da je to najpoštenije – bio je otvoren Ditrih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari