Crna Gora preznojila Amerikance, Nemci deklasirali Gruziju 1foto:FIBA basketball

U odnosu na poslednji meč uvodne faze, košarkaši Crne Gore odigrali su neuporedivo bolje protiv SAD. Imali su dva poseda zaostatka maltene svo vreme, do pred sam kraj meča (85:73). Nemačka prejaka za Gruziju (100:73).

Kako su izgledali protiv Litvanije, stekao se utisak da će duel sa SAD, na startu druge faze Mundobasketa biti samo rutinsko zagrevanje Amerikanaca. Ipak, reprezentacija Crne Gore odigrala je možda i najbolji meč na šampionatu, uspevši da natera prvog favorita na turniru da gotovo svih 40 minuta igra na maksimalnom borju obrtaja.

Đetići su dobrim delom prve četvrtine i vodili; na poluvreme su otišli sa poenom prednosti (38:37) održavajući vođstvo gotovo do sredine trećeg kvartala. Amerikanci nikako nisu uspevali da naprave neku osetniju razliku. Ne veću od tri poseda prednosti.

Crna Gora čak i nije imala neke benefite u šutu sa distance (svega 25 odsto). Trudila se da ne srlja i ne upadne u ritma Amerikanaca, Uprkos čak 22 izgubljene lopte, pokušavali su Đetići da kontrolišu ritam koliko god su mogli. Nikola Vučević bio je najraspoloženiji sa 18 poena i čak 16 skokova, dok je Kendrik Peri meč završio sa 14 poena i šest asistencija.

Sjedinjene Američek Države slomile su otpor rivala tek pred sam kraj utakmice. Entoni Edvards (17p) i ostin Rivas (12 p) predvodili su saigrače koji su na moemnte pokazivali jasnu nervozu jer nikako nisu mogli da naprave osetniju zalihu.

Kao ni Crnu Goru, ni pulene Stiva Kera nije služio šut sa distance. Ubacili su svega pet trojki, ali su zato imali dosta benefita nakon presečenih lopti rivala (14 ukradenih).

Đetići su pokazali ostaloj konkurenciji na Mundobasketu da se sa Amerikancima i te kako može igrati. Snimak meča temeljno bi trebalo da analizira stručni štab reprezentaicje Srbije, s obzirom na to da postoji objektivna mogućnost da se sa SAD sastanemo u četvrtfinalu.

Nemačka je nastavila sa dominantnom igrom i u drugoj fazi. Ubedljivim trijumfom nad Gruzijom plasirala se u četvrfinale (100:73). Denis Šruder ponovo je bio najbolji pojedinac sa 16 poena i sedam asistencija, međutim, najveće aplauze za prikazano dobio je Maodo Lo. Novi član Milana meč je završio sa 18 poena, šutirajući perfektnih 6/6 za tri poena.

Pratio ga je Moric Vagner sa 14 (šest skokova, pet asistencija), Andreas Obst je dodao 12, dok su po 11 imali Joanes Timan i Danijel Tajs. Na suprotnoj strani se izdvojio Aleksander Mamukelašvili (19 poena), dok je nekadašnji član Mege i Budućnosti Goga Bitadze spakovao 15.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari