Keli Olinik, as Jute Džez i "najpismeniji" košarkaš Kanade: Milutinov je centar kakvih je sve manje (VIDEO) 1foto:FIBA basketball

Keli Olinik je možda i „najpismeniji“ košarkaš u reprezentaciji Kanade i sigurno će sutra biti jedan od glavnih aduta selektora Đordija Fernandeza protiv Srbije u polufinalu Mundobasketa (10.45).

Reprezentacija Kanade u sastavu ima semdoricu NBA koji svi do jednog imaju veoma bitne uloge, pojedini i noseće u sovjim klubovima. Keli Olinik već više od decenije uspešno igra u najkvalitetnijoj ligi na svetu. Za jednog krilnog centra koji po mogućnošću može da pokrije i mesto petice spada u atipične NBA igrače.

Atletski nije moćan niti je fizički superioran. Čak mu ni mehanika šuta nije reprezentativna ali zato u glavi ima „košarkašku čitanku“. Olinik je sjajan u kreaciji igre sa visokog posta, savršeno prati kretnje sovjih saigrača bez lopte i odlično prepoznaje situacije na terenu.

Defanzivno, reprezentacija Srbije mogla bi da ima mnogo problema u zaustavljanju ili barem kontroli njegove kreacije i čitanja situacije na terenu. Ako je Šej Gildžijus Aleksander najbolji košarkaš Kanade, Keli Olinik je sigurno „najpismeniji“.

– Svi su pretnja, imate Bogdanovića koji je zvezda i igra na visokom nivou. Imate visoke igrače, momke koji ulaze sa klupe, brze bekove… Ne biste bili u polufinalu da nije tako. Milutinov je drugačiji tip centra, takvih je sve manje, ali je uradio toliko dobar posao dosad i jako je efikasan ovde. Treba da pazimo na njega, na njegov skok, da probamo da ga izvučemo iz reketa na drugom kraju terena – poručio je Olinik, as Jute Džez.

Lu Dort je jedan od najboljih defanzivaca u reprezentaciji Kanade. Saigrač je Gildžijus Aleksandera u Oklahoma Siti Tanderu i prema građi i korpulenciji da se zaključiti zašto je na studijama igrao i američki fudbal.

– Bogdan je težak protivnik, dobar šuter, igrali smo nekoliko puta jedan protiv drugog u NBA ligi. Znamo šta treba da uradimo da bismo ga zaustavili – apostrofirao je Dort igračke kvalitete kapitena reprezentacije Srbije.

Dort smatra da je sa Bruksom defanzivno naročito kompatibilan.

– Ima dosta toga što nas diže i tera da budemo ovakvi, ovo isto radimo za naše klubove tokom sezone, to što donosimo ovoj ekipi je sjajno, pogotovo što to radimo obojica. Dilon podigne ton, a ja moram da držim nivo. To je naša priča.

Košarkaš Oklahome Siti Tandera saigrač je i sa Aleksejom Pokuševskim sa kime je mogao da se nadmeće i na Mundobasketu da se popularni Puoku nije povredio.

– Nisam još pričao sa njim, sačekaću da se utakmica završi. Žao mi je što se povredio i nije mogao da dođe. Nadam se da će gledati meč.

Dort je apostrofirao i da su odnosi u reprezentaciji odlični, što znanto doprinosi timskoj koheziji.

– Timska hemija. Mnogo vremena provodimo zajedno van terena, znamo da ćemo biti zajedno kraći period vremena računajući pripreme, zato smo koristili svaki slobodan trenutak da se bolje upoznamo. To je naša stvar i reflektuje se sada na teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari