Na Enfildu "miriše" na 2019. godinu 1foto EPA-EFE/Biel Alino

Kada je Liverpul uparen sa Viljarealom većina prognozera ga je i pre ijednog odigranog minuta dvomeča videla u finalu Lige šampiona, da bi ga posle 2:0 na „Enfildu“ svi ispratili u Pariz, međutim crveni su morali da prođu kroz pakao prvog poluvremena revanša da bi slavili i na „Madrigalu“ (2:3) i 10. put u klupskoj istoriji stigli na rukohvat od „ušatog“ pehara.

– Oduševljen sam. Osećaj je kao da mi je prvo finale. Ovo je najbolje takmičenje na svetu, obožavam ga i sviđa mi se i to što je Viljareal uradio ovde, uključujući i publiku u sve to. Meč je na poluvremenu bio takav kakav je, ceo svet je gledao i očekivao da bude 3:0. Ali kad smo prvi put uspeli da ih probijemo i uđemo u taj međuprostor, znao sam da imamo šansu. Ne volim da poredim stvari, ali da, to je podsetilo na taj meč sa Barselonom i još neke utakmice – euforično je posle dupliranog trijumfa prokomentarisao trener Jirgen Klop, prisećajući se borbe za Top 4 iz 2019. godine, kada je njegov tim poništio tri gola zaostatka i preko Barselone se otisnuo u odlučujuću bitku.

Harizmatičnom nemačkom stručnjaku ovo će btii četvrto finale, a pre tri godine posrećilo mu se da se u grad Bitlsa donese šesti „ušati“ pehar. Ove sezone ima još dva na „talonu“, pošto ga posle osvajanja Liga kupa čekaju još finale FA kupa sa Čelsijem i rasplet borbe za titulu prvaka Engleske sa Mančetser sitijem.

– Šta sam im rekao na poluvremenu? Igrajte bolje nego u prvom! Morali smo da ostanemo mirni. Šta sad da kažem? Imamo samo jednu šansu da pobedimo u finalu. Odigrali smo tako mnogo mečeva, tri takmičenja i još sve nije gotovo. Znam te priče, u prvom poluvremenu bi bili mnogi srećni da dobijemo udarac. Teško je stići do tri finala, ali uspeli smo – objasnio je strateg kome se uprava Livepula prošle nedelje na svemu što je uradio i radi za klub zahvalila produžetkom saradnje do 2026. godine.

Do ulaska rezerviste Luisa Dijaza i njegovog ključnog uticaja na transformaciju igre gostiju u drugom poluvremenu, Žuta podmornica je plovila ka istorijskom finalu LŠ za mali klub iz mesta sa svega 50.000 stanovnika, a onda su joj potonule sve lađe i to je je bio kraj za osvajača Lige Evrope 2021.

– U prvom poluvremenu smo zaista bili izuzetni. Bio je to prikaz koji nam je zaista dao nadu. Na poluvremenu smo znali da se Gerard Moreno muči i osećajući njegovu povredu, ali zaista smo želeli da ga zadržimo što je duže moguće. Ali nije mogao da sprintuje. I naši napori su malo izgubili snagu… Prvi deo utakmice je bio ono o čemu smo razgovarali i planirali u našim najoptimističnijim scenarijima. Ali ipak nam je na kraju trebalo malo više. Posle 2:2 nismo imali kapacitet da uzvratimo impresivnom Liverpulu. Bila nam je potrebna savršena igra, posebno u odbrani, a mi smo završili sa igračem manje – ima puno razloga za tugu, ali i za ponos šef Viljarealove struke Unai Emeri.

Uprkos neželjenom ishodu 180 minuta fudbala sa ostrvskim favoritom, Španac ima motiva i elana da nastavi dalje.

– Iako nismo bili u stanju da napravimo poslednji korak do finala, moramo da nastavimo ovim putem kojim smo – kaže Emeri, dok je predsednik i gazda kluba Fernando Roć osuo drvlje i kamenje na sudiju druge utakmice Danija Makelija, zbog nedosuđenog jedanaesterca nas Selsom.

– Skandalozna odluka o penalu. Suđenje je bilo maliciozno i sve vreme u njihovu korist. Ne koristim ovo kao izgovor, jer su bili bolji i mogli su da prođu i sa ubedljivijom pobedom, ali ovakvo suđenje nije za polufinale Lige šampiona – smatra prvi čovek Viljareala.

Niko kao Klop

Sjajni nemački stručnjak, Jirgen Klop, postao je prvi trener u istoriji engleskog fudbala koji je u jednoj sezoni objedinio finala Lige šampiona, FA kupa i Liga kupa. Poslednji u nizu trofeja je već osvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari