Na marginama Bratskog kupa u Moskvi: Igrači Partizana i OFK Beograda mogu na izložbu mazde Lava Jašina 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Danas, utakmicom moskovskog Dinama i Partizana u 18. 30 časova po našem, počinje Bratski kup u ruskom glavnom gradu na kojem učestvuju i OFK Beograd i CSKA.

„Romantičari“ s Karaburme, povratnici u najbolje društvo srpskog fudbala, dolaze na Dinamov poziv, a crno-beli na poziv „armejaca“ s kojima su u prisnim klupskim odnosima.

Svi mečevi igraće se na Dinamovom stadionu. Na VTB areni je potkraj marta Rusija savladala Srbiju s 4:0 u prijateljskom odmeravanju snaga.

Na marginama Bratskog kupa u Moskvi: Igrači Partizana i OFK Beograda mogu na izložbu mazde Lava Jašina 2
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Dinamo će fudbalsku znatiželju moskovske publike iskoristiti da sprovede promotivne aktivnosti za lepu sliku kluba koji je prošle godine proslavio vek postojanja.

Tako će u klupskom muzeju biti izložen lični automobil proslavljenog golmana sovjetskog doba Lava Jašina, jednog od najboljih čuvara mreže svih vremena, dobitnika Zlatne lopte za 1963, koji je celu karijeru branio u Dinamu (1950-70).

Radi se o mazdi 626.

Četvorotočkaša poslednje generacije iz asortimana giganta japanske auto-industije Jašin je dobio na poklon od jedne nemačke firme, koja je bila pokrovitelj prijateljske utakmice Dinama i Tima sveta u čast njegovog 60. rođendana 1989.

Iako narušenog zdravlja, s dva infarkta i s odsečenom nogom, Jašin je prisustvom na meču zahvalio i fudbalskim legendama koje su došle da igraju iz poštovanja za veliku karijeru Crnog pauka, a među njima su bili i Nemac Franc Bekenbauer, Portugalac Euzebio i Englez Bobi Čarlton.

Jašin je dar primio po završetku utakmice. U mazdi, pozdravljen s tribina, provozan je u počasnom krugu po atletskoj stazi nekadašnjeg Dinamovog stadiona Petrovski (1928-2008).

Preminuo je šest meseci kasnije.

Na marginama Bratskog kupa u Moskvi: Igrači Partizana i OFK Beograda mogu na izložbu mazde Lava Jašina 3
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Automobil je došao u posed njegove udovice Valentine Timofejevne (umrla 2022. u 91. godini).

Vozio ga je njegov unuk Vasilij Frolov, koji je imao želju da bude dedin naslednik, ali posle kaljenja u Dinamovim omladincima nije branio nijednom u seniorskom timu pa se s 23 povukao iz fudbala da rukovodi školom za golmane.

Od 2011, kada je mazda prodajom našla novog vlasnika, punih deset godina je bila zapuštena u jednom moskovskom dvorištu, beznadežno parkirana ispod topole.

A onda je data u oglase. Za nju je traženo 9,8 miliona rubalja, što je više od 100.000 evra.

Otkupili su je Dinamovi navijači, njih nekoliko desetina koji žive za klub i ne daju da se kruni njegova istorija.

„Auto je prešao samo 130.000 kilometara, ali nije bio u dobrom stanju. Školjka je natrulila, gume su skroz slegle. Dali smo se u obnovu. Prefarbali smo ga, reparirali smo motor i komande. Čak smo zamenili i presvlake na kojima su bili tragovi od žara cigareta. Sada je izložbeni eksponat“, referisao je Filip Iljin Adajev, jedan od suvlasnika relikvije koju mogu da ovom prilikom vide i fudbaleri iz beogradskih timova.

 

Krasić i Tošić u CSKA, Biković deli autograme

U četvrtak, 4. jula, sastaju se OFK Beograd i CSKA (18.30), a dva dana kasnije „romantičari“ igraju s Dinamom (14.30).

Susret Partizana i CSKA, kojeg je pruzeo bivši trener crno-belih Marko Nikolić, biće poslednji na turniru, 7. jula (18.30).

Najavljeno je da će za Moskovljane igrati njihovi bivši asovi Zoran Tošić, koji je bio i u Partizanu, i Miloš Krasić.

Danas pre utakmice Partizanov Izraelac Bibras Natho, takođe bivši igrač CSKA, i Alan Dzagojev otvoriće fan-zonu turnira, a Miloš Biković, koji je u Rusiji postao glumačka zvezda, izvodeći početni udarac i na nedavnom susretu reprezentacija, deliće autograme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari