Na „Niltonu Santosu” 11 od 11: I Dijego Kosta gura Botafogo ka rekordu brazilskog prvenstva (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/Andre Coelho

Posle dve trećine brazilskog fudbalskog prvenstva (21. kolo od 38) Botafogo je i dalje u ubedljivom vođstvu.

Ima 11 bodova više od svog prvog pratioca Palmeirasa, važećeg prvaka.

Ne posustane li, uzeće titulu državnog šampiona prvi put posle 1995.

Ne samo da je bez poraza u poslednjih 12 utakmica u Seriji A (tri remija) već na svom stadionu „Nilton Santos” u Riju od početka žanje samo pobede.

Postigao ih je svih 11 (gol-razlika 23:3), a savladao je i Baiju – 3:0.

Gledano u svim takmičenjima ove godine, nije izgubio u poslednjih 19 utakmica, a na svom igralištu u poslednje 22 (u Šampionatu Rija u martu pobedu s 1:0 odnela Portugveza).

 

S dva gola u mreži Baije, prva dva na meču (4. i 52. minut), istakao se 34-godišnji Dijego Kosta, povratnik u Brazil, napadač koji je zbog zasluga u španskom fudbalu dobio državljanstvo te zemlje i bio njen reprezentativac.

Debitovao je u duelu sa Sao Paulom u gostima (0:0), a pred Botafogovom publikom se predstavio onomad u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Južne Amerike, drugostepenog klupskog kontinentalnog takmičenja (pandan Ligi Evrope). Dobio je priliku od 46. minuta (na meču s Baijom do 63).

 

Argentinski tim Defensa i Hustisija se izborio izjednačujućim pogotkom (1:1) za povoljan rezultat uoči revanša u Buenos Ajresu u četvrtak.

Pobedu protiv Baije je u 76. minutu potvrdilo 21-godišnje brazilsko levo krilo Luis Enrike, koji je od prošlog leta na pozajmici iz Marselja.

 

Svih deset pobeda kod kuće od početka prvenstva imali su i Korintijans 2010. i Flamengo 2019, koje je Botafogo, dakle, nadmašio.

Svih jedanaest je ostvario i Atletiko Mineiro 1977 (39:9), a svih 12 samo taj klub 1996 (30:10) i Internasional 1976 (34:3), koji je bio i prvak.

 

Botafogo za vikend, u sledećoj ligaškoj utakmici, dočekuje gradskog rivala Flamengo, kojeg je savladao na Marakani s 3:2 u trećem kolu.

Zatim igra dva meča u gostima (Atletiko Mineiro, Korintijans), a onda će biti domaćin Gojasu, možda i za rekord brazilskog šampionata svih vremena i u slavu legendi kluba Garinče, Didija i Niltona Santosa, svetskih prvaka 1958. i 1962, kojima je bio posvećen veliki transparent na utakmici s Baijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari