Spremaju se nova fudbalska pravila: Crveni karton za svakog ko se raspravlja sa sudijom, samo će kapiten smeti da priđe arbitru 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

U cilju „poboljšanja ponašanja učesnika u fudbalu i povećanja poštovanja prema sudijama“, Međunarodni odbor fudbalske asocijacije (IFAB) predstavio je niz izmena koje će biti testirane u fudbalu, među kojima su desetominutna privremena isključenja zbog protesta pa čak i vređanja glavnog sudije meča, piše meksički list Rekord.

„Samo kapiten ekipe može da pristupi sudiji u određenim važnim situacijama u igri. Nadalje, dogovoreno je da se privremena isključenja (bez daljih kazni) za neslaganja i specifičnih grešake sudija u igri testiraju na višim nivoima, nakon njihove uspešne primene u malom fudbalu. Postoje već izrađeni protokoli i sada će biti razvijen sistem testiranja“, navodi se u saopštenju IFAB-a nakon godišnjeg poslovnog sastanka.

Između ostalih modifikacija, IFAB proučava kako da VAR ima veću ulogu i takođe ga koristi u kornerima, faulovima i žutim kartonima. Trenutno se video suđenje odnosi na preglede golova, penala i crvenih kartona.

Pored toga, razgovaralo se i o „mogućim strategijama za rešavanje izgubljenog vremena na utakmicama i taktikama koje imaju za cilj promenu tempa igre, uključujući s tim u vezi ograničenje od šest sekundi za golmane prilikom ispucavanja lopte.

Sve ove promene će se samo testirati i u martu 2024. glasaće se da li će stupiti na snagu ili ne. Ako budu odobreni, primenjivaće se na pravila igre od 1. jula 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari