Na Real u turbo ritmu 1

Standardnu veličinu kandidata za fajnal-for košarkaši Crvene zvezde izmerili su u utorak uveče na gostovanju Olimpijakosu, a već večeras imaće priliku da se uvere u snagu i kvalitet još jednog sastava koji konkuriše za plasman na F4.

Nalik prethodnoj sezoni, uz posebno nadahnuće čitavog tima, crveno-beli se uzdaju u snagu i domet podrške frenetičnih navijača u Hali „Aleksandar Nikolić“ koja bi im neobično puno pomogla u nadmudrivanju sa Realom. Madriđanima je u svežem sećanju prošlogodišnji poraz u Beogradu, ali i poslednji evroligaški protiv Darušafake u Istanbulu kojim su, prema njihovim merilima, ispunili kvotu od četiri izgubljena meča za prvi deo Evrolige.

Večerašnja uvertira nalikuje onoj za meč u Atini; Spanulis kao najbolji igrač Olimpijakosa ipak je zaigrao protiv Zvezde, a nešto slično očekuje se i u slučaju Serhija LJulja. Lider Reala propustio je zbog povrede gostovanje Darušafaki, ali je utorak bio protagonista demoliranja Bamberga u Madridu i verovatno će pod maksimalnim opterećenjem želeti da pomogne saigračima u Beogradu. Da stvar bude gora po crveno-bele i Trej Tompkins, odnosno Entoni Rendolf oporavili su se u međuvremenu (takođe nisu igrali u Istanbulu) tako da će Madriđani u najjačem sastavu nastupiti večeras.

Uz CSKA utisak je da Real ima najkvalitetniji sastav i da figurira za samu završnicu Evrolige. Porazi od Baskonije i Darušafake, naročito od Baskijaca u Madridu, pokazatelji su da „kraljevski klub“ ima određenih nedostataka u igri, međutim oni su takve prirode da ih eventualno mogu materijalizovati samo ekipe u ravni sa njima. U igri „trči i pucaj“ u kojoj se napadi mahom završavaju u ranoj fazi dok protivnička odbrana ne bude postavljena, Madriđani u Evroligi u proseku primaju 80 poena, dozvoljavajući rivalu da šutira za tri poena čak 37,8 odsto. To su parametri na kojima Zvezda može da bazira svoj optimizam, pod uslovom da sa distance pogađa daleko više i preciznije u poređenju sa katastrofalnih 2/17 iz Atine.

Napadački, tim deluje impresivno. Mana im je možda ta što u sastavu imaju košarkaše nalik Noćioniju, Drejperu, Mačijulisu i Rejesu koji su prešli igrački zenit i ne mogu fizički da izdrže visok ritam utakmice zbog čega trener Pablo Laso često vrši rotacije u timu.

Tinejdžer sedamnaestogodišnji Luka Dončić, kome je otac Srbin, a majka Slovenka, biće još jedan od razloga zbog kojih bi navijači u Hali „Aleksandar Nikolić“ trebalo da uživaju. Deklarisani navijač Crvene zvezde Dončić ove sezone sa punim pravom potvrđuje da je verovatno i najveći evropski talenat u ovom trenutku. U Evroligi prosečno igra 17 minuta, postiže 7,7 poena uz tri asistencije, a pritom ume i da odluči meč kao nedavno protiv Žalgirisa kada je sa dve vezane trojke iz driblinga praktično postavio konačnih 96:91.

Pet pobeda

Tokom istorije međusobnih susreta, koji datiraju još iz 1968, košarkaši Crvene zvezde uspeli su da slave u pet navrata, dok su Madriđani bili uspešniji 10 puta. Felipe Rejs bio je protagonista čuvenog susreta u trećem kolu Grupe D ULEB kupa novembra 2006. kada su crveno-beli pobedili Real posle 33 godine zahvaljujući tada sjajnom Milanu Guroviću koji je „kraljevskom klubu“ ubacio 35 poena (100:85). Posle te utakmice Zvezda je čekala na trijumf do prošle sezone kada je u grupnoj fazi bila bolja 94:88 predvođena Cirbesom (26p).

Simanić je dobro

Mladi reprezentativac Srbije i košarkaš Crvene zvezde Boriša Simanić povredio se tokom utakmice sa Izraelom na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Simanić je povredio skočni zglob tokom jednog skoka, kada je nezgodno doskočio na nogu saigrača Ranka Simovića. Nakon prvih pregleda koji su obavljeni u Turskoj, utvrđeno je da Simanić na sreću nije pretrpeo nikakav prelom, i da je u pitanju takozvana „mekotkivna povreda“ odnosno jaka distorzija skočnog zgloba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari