Na "Tikvari" veslaju i olimpijci 1Foto: Logo

Posle replike našeg novinara Dejana Erakovića, iz Kajaškog saveza Srbije stigla je nova reakcija na „slučaj Tijane Arsić“, ovog puta povodom navoda u tekstu „Bahatost koja šteti sportu i sportistima“, u vidu plus pojašnjenja procedura izbora reprezentativaca.

„Autor insistira da bi 56 sekundi bilo dovoljno za finale, te pretpostavljamo da je do tog zaključka došao na osnovu činjenice da su takmičarke koje su u finalu prošlogodišnjeg prvenstva Evrope za juniore i mlađe seniore zauzele 8. i 9. mesto izveslale trku za 56.059, odnosno 56.359 sekundi. Mesto u finalu direktno iz kvalifikacija izborile su po tri prvoplasirane takmičarke u dve kvalifikacione grupe i tri takmičarke iz polufinala kako bi se popunio broj od 9 takmičarki, koliko prema pravilima najviše može da bude učesnika jedne trke. Na prošlogodišnjem EP, držanom u italijanskom gradu Auronco di Kadore – na velikoj nadmorskoj visini, sa takozvanom „planinskom vodom“ čija temperatura je niža i gustina veća u odnosu na neke druge kajakaške centre, zbog čega su i vremena postignuta na trkama u proseku sporija – u kvalifikacijama tri takmičarke veslale su ispod 52 sekunde, dve su veslale brže od 53 sekunde, dok je jedna takmičarka mesto u finalu izborila vremenom od 54.614 sekundi…. Na EP u Beogradu 2017. godine, direktan plasman u finale iz kvalifikacija takmičarke su izborile vremenom ispod 50.563 sekunde (Nikolina Mijušković veslala je 47.940!), dok su takmičarke koje su se u finale plasirale iz polufinala veslale ispod 51.187…“, stoji u saopštenju KSS, uz prethodnu napomenu da se u kajaku i kanuu učešća u (polu)finalu takmičenja obezbeđuju na osnovu plasmana a ne vremena i naglašavanje da su svi rezultati javno dostupni.

Jedan deo odgovora odnosi se na tajming izbornog takmičenja za nacionalni tim („…Samo dan pre isteka roka EKA za prijavu posada za EP u u Račicama kako bi se potencijalnim kandidatima dalo što više vremena da se pripreme, ali i da bi na takmičenje u Češku otputovali u punoj formi“), dok se za „sporno“ mesto pomenutog veslanja – „Tikvaru“ između ostalog navodi da su tu „bile održane i kvalifikacione trke za sastav olimpijskog tima 2016. godine“.

Na kraju saopštenja još nešto o talentovanoj kanuistkinji iz Šapca.

„Tijana Arsić, jeste 2018. godine pobedila na Kupu Srbije u C1-200 i C1-500, u konkurenciji ukupno tri takmičarke. Na nacionalnom Kupu ove godine zauzela je 3. mesto u C1-200 u konkurenciji tri takmičarke, dok trku u C1-500 nije završila jer se prevrnula i ukazana joj je lekarska pomoć. Prema pravilniku Evropske kajakaške asocijacije, da bi rezultati trke bili priznati na EP, potrebno je da se na startu nađe najmanje pet takmičarki. Pravilnik Međunarodne kajakaške federacije, koji primenjnuje i EKA , određuje da svaka reprezentacija može imati samo jednog predstavnika po disciplini, te zbog toga nije jasno insistiranje autora teksta na tome da je Tijana Arsić obezbedila normu u konkurenciji C1-500, iako je kroz cilj prošla kao druga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari