Na Vembliju "više od igre" 1Foto. EPA-EFE/ Carl Recine POOL

Derbi osmine finala ovogodišnjeg prvenstva Evrope igra se večeras (18.00) na Vembliju, gde se u „El klasiku“ evropskog fudbala sastaju Nemačka i Engleska.

Bez obzira da li se radi o takmičarskom duelu ili prijateljskoj utakmici dva najveća rivala na Starom kontinentu međusobne duele doživljavaju kao nešto što predstavlja „više od igre“.

I činjenica da se dve selekcije sastaju na Vembliju nosi sa sobom posebnu draž.

Upravo na ovom stadionu odigrana je legendarna utakmica finala Svetskog prvenstva 1966. godine, kada su kontroverznim golom Džefa Hersta Englezi pobedili Nemce i osvojili svoju jedinu titulu.

To je ujedno bio i poslednji trijumf Gordog Albiona nad Pancerima u nekom meču eliminacione faze na velikim takmičenjima.

Obe reprezentacije su u mečevima po grupama prikazale promenljivu formu i nisu potvrdile status favorita za osvajanje titule.

Ovo se naročito odnosi na Nemce. Panceri su u grupi smrti najpre glatko izgubili od Francuske, zatim nadigrali Portugal, a plasman u narednu rundu izborili su remijem u trileru sa Mađarskom, i to pogotkom Gorecke u 84. minutu.

Ekipa selektora Gereta Sautgejta je uz mnogo manje drame prošla svoju grupu, ali je mnoge, a pre svega svoje navijače i domaće medije, pomalo razočarala svojim igrama.

U prvom kolu pobedili su Hrvatsku posle obostrano neubedljive partije, zatim su remizirali sa Škotskom, da bi u sličnom stilu stigli do pobede nad Češkom.

Istina, Englezi nisu primili gol na prva tri meča, ali su, s druge strane, stvorili jako malo prilika i postigli samo dva gola.

Selektori Geret Sautgejt i Joakim Lev imaju sličnu filozofiju igre, i, uz Španiju, Nemačka i Engleska su praktično jedine ekipe na ovom šampionatu koje teže da imaju loptu u svom posedu.

Zbog činjenice da u svojim ekipama imaju veliki broj mladih igrača, da im nedostaju velike zvezde i fudbaleri svetske klase oba selektora se oslanjaju na kolektivnu i disciplinovanu igru, uz nadu da će ostvariti prednost u odnosu na protivnika na sredini terena.

Selektor Engleza Geret Sautgejt je bio učesnik još jednog legendarnog susreta ove dve reprezentacije na Vembliju i to u polufinalu šampionata Evrope.

Nakon produžetaka rezultat je bio nerešen, a Nemci su prošli u finale posle penal serije u kojoj je ključni trenutak bio upravo njegov nerealizovan jedanaesterac. Kao I pre 25 godina Sautgejt i ovih dana trpi kritike ostrvskih medija.

– Svestan sam da ima puno loših komentara na ono što smo do sada prikazali, ali ja mislim da smo do sada pokazali da smo odlično pripremljeni I da taktički igramo veoma dobro. Ovo je mlad tim, međutim, verujem u svoje igrače I očekujem da će biti najbolji onda kada to bude najvažnije – rekao je Sautgejt i dodao da duel sa Nemcima neće biti teži od onih koje je njegova ekipa imala u dosadašnjem toku prvenstva:

– Ovo nije značajnija utakmica od one koju smo odigrali protiv Škotske, ili protiv Hrvatske u prvom kolu u grupi. Mediji u najavama daju posebnu važnost duelima sa Nemcima, ali moji igrači su mladi I to ne bi trebalo da utiče na njih.

Najbolji igrač Pancera Tomas Miler smatra da nemačka reprezentaciju ključeve rezultata drži u svojim rukama I da je to bitnije od kvaliteta protivnika:

– Sve zavisi od nas. Činjenica je da u ekipi nemamo velike zvezde ali smo dovoljno kvalitetni da timskom igrom dođemo do velikih rezultata – rekao je napadač Bajerna, a zatim dodao:

– U prve tri utakmice nismo stvorili dovoljno šansi, pa će u duelu sa Englezima posebno važno biti da odigramo dobro u odbrani. Ključ je da im ne dopustimo da lako stvaraju prilike.

Zabranjena pesma engleskih navijača

Zvaničnici Fudbalskog saveza Engleske upozorili su navijače da će biti izbačeni sa stadiona ukoliko budu pevali čuvenu pesmu iz Drugog svetskog rata „Deset nemačkih bombardera“ tokom večerašnje utakmice na Vembliju. Pesma je nastala u čast pobede vazduhoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva nad nacističkom Nemačkom u „Borbi za Britaniju“, koja se vodila od 10. juna do 31. oktobra 1940. i čiji ishod je sprečio Nemačku da izvrši kopnenu invaziju na Ostrvo. „Deset nemačkih bombardera“ dugo je bila gotovo zaboravljena, ali se u modu vratila tokom Evropskog prvenstva 1988. godine u Nemačkoj, kada su je engleski navijači pevali kao podsećanje domaćinima na njihov poraz.

Sedmorica gastarbajtera

Čak sedmorica igrača koji nastupaju za Nemačku na ovom šampionatu Evrope igraju u klubovima iz Premijer lige, a još trojica su tokom karijere bili članovi najboljih klubova Engleske. Trenutno u Engleskoj igraju Antonio Ridiger, Kai Haverc, Timo Verner (Čelsi), Robin Koh (Lids), Bernd Leno (Arsenal) i Ilkaj Gundogan (Mančester siti), dok su se u nemačke klubove vratili fudbaler Dortmunda Emre Džan (Liverpul), i igrači Bajerna Gnabri (Arsenal) i Liroj Sane (Mančester siti).

S druge strane, u Bundes ligi igraju dvojica reprezentativaca Engleske Džejdon Sančo i Džud Belingem, a obojica nastupaju za Borusiju iz Dortmunda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari