Na Vimbldonu posle 27 godina: Britanka iz kvalifikacija u treće kolo 1Foto: EPA-EFE/TIM IRELAND

Od Karen Kros 2001. do Keti Svon 2021. nijedna britanska teniserka se nije iz kvalifikacija domogla glavnog vimbldonskog turnira.

Ovaj put Sonej Kartal, 22-godišnjakinja iz Londona, koja ne svetskoj listi zauzima 298. mesto, probila se preko tri prepreke u predtakmičenju u treće kolo.

Takav domet domaće kvalifikantkinje nije viđen od 1997, kada je i Kros savladala pet protivnica dok nije poklekla u duelu s Hrvaticom Ivom Majoli, potonjom četvrtfinalistkinjom, koja je na taj Vimbldon došla kao šampionka Rolan Garosa.

Kartal je u prethodne dve godine dobijala posebnu pozivnicu za učešće, vajld kard, ali je oba puta poražena odmah na početku.

Prvu pobedu je postigla protiv Rumunke Sorane Kirstee (31. mesto) s 3:6, 6:2, 6:0, a drugu protiv Francuskinje Klare Birel (45) sa 6:3, 5:7, 6:3.

 

Treća rivalka joj je Amerikanka Koko Gauf, drugoplasirana, drugi nosilac, koja je u prva dva meča prepustila samo šest gemova (obe pobede sa 6:1, 6:2), a u drugom kolu je izbacila Rumunku Anku Todoni (142), takođe kvalifikanta, koja je u svom prvom grend slem iskušenju savladala Olgu Danilović (116), debitanta u glavnom žrebu Vimbldona u statusu „srećne gubitnice“ (izgubila u poslednjem kolu kvalifikacija).

Priredi li Kartal senzaciju pred domaćom publikom protiv šampionke Ju-Es opena, bila bi prva britanska kvalifikantkinja u osmini finala posle igračice iz Glazgova Frensis Meklenan 1965, kojoj je tu bio kraj.

Inače, britanski ženski tenis ima pet predstavnica u drugom kolu prvi put posle 1987.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari