Nadal u Madridu kreće od 16-godišnjeg Amerikanca: Najveća starosna razlika između dva suparnika ikada na mastersu 1Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Španski teniski as Rafael Nadal se iz svečanog odela sa dodela Laureus priznanja na ceremoniji u Madridu vraća na šljaku.

Na turniru iz masters serije u španskom glavnom gradu, kao i prošle nedelje u Barseloni, učestvuje u glavnom žrebu na osnovu takozvanog zaštićenog rejtinga, koji mu priskače u pomoć budući da je zbog dugih pauza usled povreda tek na 512. mestu svetske liste.

Igraće 20. put, češće nego bilo gde drugo.

Petostruki je pobednik, a od 2003, kada je debitovao s nepunih 17 godina, izostao je jedino lane (nije održano 2020. zbog pandemije virusa korona).

Protivnik u prvom kolu mu je Amerikanac Darvin Branč, debitant, koji će neodoljivo da podseti na početke svog rivala.

I njemu je kao potonjem kralju šljake 2003. dodeljen poseban poziv za učešće, a i on tek treba da napuni 17.

Budući da Nadal ide ka svom 38. rođendanu, biće to na mastersu, pokrenutom 1990, najveća starosna razlika ikada između dva suparnika – 21 godina i 117 dana.

 

Do sada su taj svojevrsni rekord sa 19 godina i 204 dana držali Francuz Rišar Gaske (36) i Španac Martin Landaluse (17) isto u prvom kolu u Madridu.

Branč u Alikanteu trenira u akademiji nekadašnjeg španskog asa Huana Karlosa Ferera, trenera nove domaće zvezde Karlosa Alkaraza, trećeg „reketa“ sveta, s kojim je imao priliku da sparinguje.

Alkaraz, koji je kao drugi nosilac slobodan u prvom kolu, može da postane prvi trostruki uzastopni osvajač u Madridu.

Jedini i Nadal ima dva trijumfa uzastopce (2013-14). Finala se domogao i 2015, ali ga je iznenadio Britanac Endi Mari (6:3, 6:2).

Masters se u Madridu igra od 2002, prvo na tvrdoj podlozi u dvorani u poslednjem tromesečju sezone, a od 2009. izlazi pod vedro nebo na šljaci na svom novom poprištu „Magičnoj kocki“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari