Nadam se pozivu u Rio 1

Da se na izvestan način kaje i da je spreman da „okaje grehe“ i istrpi određene kritike od strane saigrača u reprezentaciji Srbije Boban Marjanović pokazao je i na zvaničnom predstavljanju u svom novom klubu Detroit Pistonsima.

Dok se stručni štab trostrukog NBA šampiona bavio analizom kvaliteta zbog kojih je odlučio da za 21 milion dolara na tri sezone angažuje bivšeg centra San Antonija i Crvene zvezde, 222 centimetra visoki momak iz Boljevca imao je i jednu poruku za selektora Đorđevića.

– Nadam se da će me selektor pozvati na pripreme. Želim da budem tamo, ali ne zavisi od mene, nego od trenera. Bio bih veoma srećan ako odluči da me pozove. Ali i ako to ne učini, moram da prihvatim takvu odluku – kao da Marjanović i dalje veruje da postoji mogućnost da Đorđević preinači odluku da će u Rio voditi samo one igrače koji su bili deo Kvalifikacionog olimpijskog turnira.
Žrtvovanje takmičenja u Kombank areni zarad ugovora kojim je rešio egzistencionalno pitanje predmet je rasprave u „košarkaškoj Srbiji“ bukvalno od okupljanja reprezentativaca u hotelu „Kraun plaza“ sredinom juna. Tim potezom Marjanović je „izazvao“ selektora da ga precrta sa spiska učesnika u Riju, ali je dolaskom u Detroit srpski centar, posle solidne debitantske sezone u San Antoniju, dobio šansu da dokaže da mu je mesto u NBA.

– Veoma sam srećan što sam došao u Detroit. Trudiću se da pružim svoj maksimum. Radim naporno i trudim se da uradim sve za tim. Želim da budem pravi dodatak ‘Klipovima“ – smatra Marjanović koji će u novom klubu obući dres sa brojem 51.

Posle iskustva sa Gregom Popovićem, srpski centar sarađivaće sa Stenom van Gandijem, koji je u NBA krugovima poznat kao stručnjak koji voli i ume da radi sa centrima i omogući im da se razviju u vrhunske petice.

– Smatramo da će nam on doneti potpuno novu dimenziju. Boban igra odlično u napadu, dok i u odbrani ima važnu ulogu. Prošle sezone, shodno minutaži koju je imao, bio je jedan od najboljih strelaca i skakača lige. Ima dugačke ruke i gotovo da je neprelazan. Sjajno štiti reket i obruč i mi nismo imali takvog tipa igrača prošle sezone. Ima veličinu koja će nam biti od pomoći i igra veoma pametno u odbrani – objasnio je Van Gandi zbog čega je rešio da mesto rezervnog centra Andreu Dramondu poveri Marjanoviću.

Velika konkurencija

Bobana Marjanovića u Detroitu očekuje velika konkurencija na poziciji centra. Mesto u petorci zagarantovano je Andreu Dramondu, američkom reprezentativcu koji je nedavno sa Pistonsima potpisao novi petogodišnji ugovor za 130 miliona dolara. Sten van Gandi u rotaciji će, osim Marjanovića, na poziciji petice imati Australijanca Erona Bejnsa, ali i nedavno pristiglog DŽona Leuera, daleko mobilnijeg u odnosu na Marjanovića i Bejnsa. Boljim poznavaocima NBA prilika bivši student Viskonsina poznat je po sasvim solidnim partijama u Memfisu. Kameron Berstov, takođe Australijanac, pojačao je Detroit ovoga leta iz Čikaga. U pitanju je igrač iz centarske linije koji je bliži mestu krilnog centra, ali može da se snađe i na petici.

NBA i Evropa’]

– Pre svega, igra u SAD je mnogo brža. U Evropi sam mogao mnogo duže da ostanem u reketu, a ovde moram mnogo više da se krećem i koristim ruke u odbrani. Budući da je teren veći, to mi je bilo teško u početku. Trebalo mi je gotovo tri meseca da u potpunosti shvatim pravila i prilagodim se – aludirao je Marjanović na pravilo „defanzivne tri sekunde“.

Učinak u ruki sezoni’]

Marjanović je prošle godine u ekipi San Antonija prosečno beležio 5,5 poena, 3,5 skokova za 9,4 minuta provedenih na parketu. Odigrao je 54 utakmice, od kojih je na pet bio u početnoj postavi. Svoj najbolji učinak od 22 poena postigao je u aprilu protiv Dalasa, a u decembru prošle godine protiv Finiksa je postao prvi igrač u istoriji Spursa sa 12 skokova za 15 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari