Najavljena revolucija u Evroligi: Dve konferencije kao u NBA, uvek dva kluba iz Srbije, jedan tim iz Dubaija, iznet plan i za ruske ekipe 1Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Direktor Evrolige Maršal Glikman otkrio je u podkastu „Krosover“ bivšeg američkog košarkaša Džoa Arlaukasa revolucionarne promene koje se planiraju u ovom takmičenju.

Trenutno u Evroligi ima 18 timova od čega je 12 stalnih učesnika, uz napomenu da su ruski klubovi, poput CSKA, suspendovani zbog rata u Ukrajini.

Glavna ideja koju je izneo Glikman je da se Evroliga proširi na 24 ekipe. Novina bi bila da se u takmičenje uvrsti tim iz Dubaija i da se po ugledu na NBA ligu Evroliga podeli na Istočnu i Zapadnu konferenciju.

U tom sistemu bi Srbija imala dva predstavnika, u slučaju prestanka rata bi se vratili ruski timovi, dok bi jedno mesto bilo rezervisano za osvajača Evrokupa. Broj odigranih utakmica bi ostao na sadašnje 34.

Španija bi dobila još koje mesto, Francuska bi dobila treći tim, a i London bi dao jednu ekipu.

Glikman je istakao i da bi „seleri kep“ sistem iz NBA bio koristan u Evroligi, te da se o tome razmišlja, ali još uvek ga nije lako sprovesti.

Konferencije Evrolige bi otprilike izgledale ovako:

Istok: Partizan, Crvena zvezda, Fenerbahče, Anadolu Efes, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Dubai, Žalgiris, CSKA, Zenit, Turk Telekom.

Zapad: Barselona, Real Madrid, Baskonija, Asvel, Bajern, Olimpija, Alba, Pariz, London Lajons, Virtus Bolonja, Monako, Huventud.

Revolucinarna ideja je iznesena, videćemo koliko je moguće da se ostvari. Nema dileme da je Dejan Bodiroga po preuzimanju čelne pozicije Evrolige odlučio da unese revolucionarne promene, na šta će sigurno uticati i arapski katipal koji je umesto ruskog ušao u takmičenje.

Celo gostovanje Glikmana možete pogledati u snimku ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari