Najbogatiji Britanac bi da kupi Mančester junajted 1EPA-EFE/THIERRY CARPICO

Ser Džim Retklif (69), najbogatiji Britanac, vlasnik kompanije Ineos, želi da postane vlasnik Mančester junajteda.

Retklif je rodom iz Feilsvorta, mesta u okolini Mančestera i veliki je navijač Junajteda, a već je ranije pokušavao da da dođe do akcija kluba sa Old Traforda, ali bez uspeha. Sada je opet spreman da pošalje ponudu porodici Glejzer, koja je vlasnik kluba još od 2005.

„Ako je klub na prodaju, Džim je definitivno potencijalan kupac. Mi bismo svakako bili zainteresovani za priču oko toga da budemo vlasnici na duži period. Džim zna koliko je klub važan za sam grad, oseća se da je ovo pravi čas za reset“, izjavio je Retklifov portparol za Tajms.

Retklif je već vlasnik francuskog prvoligaša Nice, a velike uspehe postigao je i kao vlasnik biciklističkog tima Ineos Grenadijers. Letos je bio u igri za kupovinu akcija Čelsija, kada je ponudio 4,25 miliona funti.

Poslednjih godina žestoko je kritikovao poteze vlasnika Junajteda i situaciju u klubu, a 2018. je rekao da je situacija „katastrofična“.

„Junajted je potrošio ogromna sredstva otkako je otišao Aleks Ferguson i opet je izgledao jadno, i to kažem u blažoj formi. Šokantno jadno, da budem iskren. Ineosu nije do običnog razbacivanja novca u gradu, nikad nam to nije bio moto. A Junajted je baš u problemu što se tiče biznisa“, rekao je tada.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na preko 15 milijardi funti.

Iz kluba je, pak, procurela vest da je porodica Glejzer spremna da proda manjinski deo akcija američkoj kompaniji Apolo. Cena akcija kluba je juče skočila na berzi u Njujorku za celih 7,1 posto i sada iznosi 13,69 dolara po akciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari