Najbolji teniser sveta dva puta pozitivan na doping testu, kažnjen privremenom suspenzijom, gubitkom bodova i oduzimanjem 300.000 evra 1Foto: EPA-EFE/Jorge Zapata

Najbolji teniser sveta Janik Siner dva puta je bio pozitivan na doping testu, saopštila je Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA).

U saopštenju je objavleno da je Siner dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

Ipak, ITIA je navela da Siner ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze i u oba slučaja njegova uvažena žalba je uvažena.

Prilikom oba testiranja pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, sa pravom na žalbu. S obzirom da je žalba oba puta uvažena, on je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima.

Sinerovo objašnjenje je glasilo da je jedan član njegovog tima koristio sprej za malu ranu na telu koji u sebi sadrži klostebol.

Fizioterapeut Umberto Ferara sprej je koristio između 5. i 13. marta, a za to vreme je svakodnevno masirao Sinera i generalno imao fizički kontakt sa njim, te je nedozvoljena supstanca tako, navodi se, prešla na njega.

Nezavisno naučno telo je, navodi ITIA, priznalo ovakvo objašnjenje od strane prvog tenisera sveta, te zbog toga nije bilo aktivne suspenzije. Dodaje se da je i ceo Sinerov tim sarađivao u potpunosti sa antidoping agencijom.

Međutim, vodeći igrač na ATP listi nije prošao bez kazne i prema postojećem odeksu Italijan je ostao bez rezultata, nagradnog fonda i renkinga na Mastersu u Indijan Velsu, turniru tokom kojeg je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu.

Siner je u Indijan Velsu stigao do polufinala, gde je izgubio od Karlosa Alkarasa, tako da je sada ostao bez 400 bodova i oko 300.000 evra.

Italijan zbog povrede nije učestvovao na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari