Najmanje pet domaćih igrača 1

Posle premijerne sezone u kojoj je do trofeja stigla ekipa Tenerifea, FIBA je izašla u javnost sa redizajniranim formatom Lige šampiona.

Lane je grupnu fazu Lige šampiona igralo 40 klubova, kako bi se „udomili“ svi oni koji su kasno odustali od Evrokupa, uglavnom pod pritiskom nacionalnih saveza, kao što je bio slučaj sa Partizanom. U narednoj sezoni u glavnom delu takmičenja učestvovaće 32 tima, od toga 24 direktno i osam iz kvalifikacija Iz četiri grupe od po osam timova, najbolja četiri plasiraće se u osminu finala, dok će peti i šesti na tabeli biti priključeni FIBA Evropa kupu. U osmini i četvrtfinalu igraće se u dve utakmice, a potom sledi Fajnal-for (4-6. maja).

Svaki tim biće obavezan da među 11 ili 12 igrača na utakmici uvrsti najmanje petoricu koji su između 12. i 20. godine života proveli bar tri sezone u zemlji iz koje dolazi taj klub. Mečevi grupne faze (14 kola) igraće se utorkom i sredom, počev od 10. oktobra, uz dvonedeljnu pauzu u novembru zbog kvalifikacija za Svetski kup 2019, kao i mesec dana predaha u februaru, takođe zbog kvalifikacija (tzv. „džepovi“ koji su jedan od razloga sukoba sa EKA), ali i završnice nacionalnih kupova.
Pobedniku naredne Lige šampiona nagrada će biti tačno milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari