Najubedljiviji poraz Francuza u poslednjih 60 godina: Prošli put su ih razbili Korać i Daneu 1Foto: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO

U duelu reprezentacija koje imaju po nekoliko NBA igrača Kanada je savladala Francusku, ali ju je mimo svih očekivanja i preslišala s trideset razlike – 95:65.

To je najubedljiviji poraz „galskih petlova” na svetskom košarkaškom prvenstvu u poslednjih 60 godina.

U Brazilu 1963, u dvorani „Marakanazinjo” u Riju, pokraj jednog od najčuvenijih fudbalskih stadiona, Jugoslavija ih je pregazila kao niko nikada na mundobasketu – 99:63.

Još jedna selekcija im je nanela teži poraz nego Kanađani. Na prvom šampionatu, u Buenos Ajresu 1950, Brazilci su ih u poslednjem kolu, u utakmici bez značaja, pobedili s 59:27.

„Plavi” nisu išli u Čile 1959, propuštajući mundobasket jedini put ako se ne uzima takmičenje 1994, koje je zbog sankcija Ujedinjenih nacija oduzeto Beogradu i dodeljeno Zemlji javorovog lista.

Jugoskavija se posle devet godina vratila u Brazil, koji je bio domaćin i 1954 (jedanaesto mesto, naše najlošije uz učešće u Japanu 2006). Selektor Aleksandar Nikolić je u Južnu Ameriku poveo evropskog viceprvaka sa domaćeg šampionata.

Pobedom protiv Francuske u polufinalu (75:65) obezbeđena je prva medalja u istoriji jugoslovenskog tima. Sovjeti su u finalu u Hali 1 Beogradskog sajma sačuvali prevlast (60:53), a Bugari su u meču za treće mesto savladali Francuze (55:46).

Kartu za mundobasket sa Starog kontinenta su izvadile tri prvoplasirane s Evropskog prvenstva. Trebalo je da se igra na Filipinima, u Manili, potkraj 1962, ali…

Pojavio se isti kamen spoticanja kao i 1959 – Formoza.

SSSR i Bugarska, koje nisu priznavali državnu samostalnost ostrva otcepljenog od Kine, najavili su bojkot, a filipinska vlada im je odgovorila da će im ionako uskratiti gostoprimstvo.

Vilijam Džons, predsednik Svetske košarkaške federacije, presekao je čvor tako što je Filipinima oduzet šampionat, a njenoj reprezentaciji je zabranjeno da se takmiči na sledeća dva. Organizacija je poverena Brazilu, koji je imao samo pola godine da se pripremi. I za Formozu je pronađeno rešenje – nije ni pozvana.

Jugoslavija je sa sve tri pobede u prvom delu (Peru, Japan, Portoriko) otišla u finalnu grupu s još šest reprezentacija. Izgubila je samo od domaćina (80:71).

U pretposlednjoj utakmici je pregazila Francusku s 24 poena Radivoja Koraća i 20 Iva Daneua. Njih dvojica, dakle, dali su skoro pola.

U poslednjem duelu prvi put na velikim takmičenjima je savladan Sovjetski Savez (69:67). S tom velikom pobedom pred 20.000 gledalaca u „Marakanazinju”, u kojoj je blistao Nemanja Đurić s 32 poena, osvojeno je srebro, prva jugoslovenska medalja na mundobasketu. Neporaženi Brazil je bio šampion.

Francuzi su sledeći put učestvovali tek u Španiji 1986. Propustili su i sledeća četiri svetska prvenstva. Redovni su od 2006, a prve medalje, bronzane, uzeli su na dva minula šampionata, u Španiji 2014. i u Kini 2019.

Poraz kakav im je nanela Kanada nisu na tri najveća takmičenja pretrpeli od Evropskog prvenstva u Grčkoj 1987. Španci su ih nadigrali sa 111:70 u prvom kolu u atinskoj Dvorani mira i prijateljstva.

Protiv selekcije koja nije evropska prethodni put su prošli kao bosi po trnju na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. Domaćin, potonji osvajač zlatne medalje, pregazio ih je u grupi sa 120:62.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari