Najubedljiviji uvod u engleskim profi ligama u poslednjih šest decenija: Tri gola sina Endija Kola u Barnslijevih 7:0 1Foto: Pixabay/Blueeye

U iščekivanju 32. sezone Premijer lige, koja počinje u petak utakmicom Barnlija i trostrukog uzastopnog prvaka Mančester sitija, krenula su takmičenja u sledeća tri stepena profesionalne piramide engleskog klupskog fudbala.

U Ligi 1, koja je treći razred, Barnsli je kod kuće nadahnuto slistio Port Vejl sa 7:0 (2:0).

Najubedljiviji uvod u engleskim profi ligama u poslednjih šest decenija: Tri gola sina Endija Kola u Barnslijevih 7:0 2
Foto: EPA/GERRY PENNY

S tri pogotka se istakao 28-godišnji napadač Devante Kol, sin Endija Kola (51), nekadašnjeg engleskog reprezentativca s jamajkanskom krvi po ocu, rasnog strelca koji je najupečatljivije tragove ostavio u Njukaslu (najbolji strelac Premijer lige 1993/94. s 34 gola) i Mančester junajtedu.

 

Njegova igračka zaostavština jesu i po jedan meč engleskog prvenstva s četiri i pet postignutih golova i tri sa po tri, a Devante, koji je u Barnsliju od pretprošle godine, prvi put se radovao het-triku. Trostruki strelac je bio 15 godina i 174 dana od poslednjeg takvog očevog dostignuća, kad je Barnli u drugostepenom Čempionšipu 12. februara 2008. savladao Kvins Park Rendžers u Londonu s 4:2.

 

Barnslijevih 7:0 je najubedljivija pobeda u prvom kolu u profi sistemu Engleske u poslednjih šest decenija.

Vulverhempton je 18. avgusta 1962. na svom Molinou pregazio Mančester siti s 8:1 u Prvoj diviziji, kako se do osnivanja Premijer lige 1992. zvalo najbolje društvo u „kolevci fudbala”.

„Vukovi” su u toj sezoni bili peti. Imali su značajno podmlađen tim, ali je uzdanica u napadu ostao Džimi Mari, jedan od najubojitijih u istoriji kluba, dvostruki strelac na meču sa Sitijem, koji je tri godine ranije s „devetkom” učestvovao u oba duela s Crvenom zvezdom u osmini finala Kupa šampiona, a u revanšu na Ostrvu (3:0) jednom je prevario Vladimira Bearu (na Stadionu JNA 1:1).

Među „građanima” se po jutru dan poznao. S pretposlednjeg, 21. mesta morali da se posle 12 godina presele u Drugu diviziju. I u poslednjem kolu su prošli kao bosi po trnju. Vest Hem ih je u Londonu preslišao sa 6:1. Kroz nekoliko meseci, u jesen 1963, Mari je prešao kod njih.

Barnsliju u prošloj sezoni nije pošlo za rukom da se ekspresno vrati u Čempionšip. U Ligi 1 je s četvrtog mesta ušao u doigravanje za treću kartu. U polufinalu je u dve utakmice bio uspešniji od petoplasiranog Boltona, a u finalu na Vembliju je izgubio od trećeplasiranog Šefild Vensdeja s 1:0 golom na izdisaju drugog produžetka.

Protiv Port Vejla nije postigao i najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji. To je 9:0 protiv Lafbroa 1899. u Drugoj diviziji.

Sedam golova je dao još dvaput, oba puta u drugoligaškom društvu i na svom stadionu. Sa po 7:1 su savladani Hadersfild u novembru 1998. i Čarlton u septembru 1958.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari