Najubojitiji afrički fudbaler u klupskoj sezoni UEFA: Marokanac El Kabi kao Falkao i Alofs 1Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

U utakmicama između Olimpijakosa i Aston Vile u polufinalu Lige konferencije, trećestepenom, najmlađem takmičenju evropskog klupskog fudbala, naročito se istakao marokanski napadač Ajub el Kabi (30).

Od šest golova crveno-belih iz Pireja, koji su i otišli u finale, postigao je pet: u Birmingemu tri (4:2), a na „Karaiskakisu“ oba (2:0).

 

Igrač koji je pre dolaska u Olimpijakos iz Katara prošlog leta imao samo dve nepune sezone u Evropi (2021-23), u turskom prvoligašu Hataju (u prvoj podelio drugo mesto na listi strelaca sa Italijanom Marijom Balotelijem iz Adane sa po 18 pogodaka), upisao se u anale UEFA kao najbolji afrički golgeter u jednoj takmičarskoj godini pod njenim krovom.

Postigao je 15 golova.

Dva je dao u kvalifikacijama za Ligu Evrope (jedan Čukaričkom), odakle je Olimpijakos krenuo, tri u Ligi Evrope (jedan TSC-u) i deset u Ligi konferencije, po čemu se za tri njene sezone poravnao sa Sirilom Desersom, belgijskim napadačem po rođenju, a nigerijskim reprezentativcem po majci.

Uzdanica Rendžersa, želja Crvene zvezde i u prošlom i u pretprošlom letnjem prelaznom roku, bio je desetostruki strelac na Fejenordovom putu ka prvom finalu 2022, tresući mrežu po jednom u obe pobede protiv Partizana u osmini finala.

El Kabi će moći da ga nadmaši u okršaju grčkog velikana s Fiorentinom 29. maja na novom stadionu AEK-a u Atini, malte ne u komšiluku.

Desersu nije pošlo za rukom da nadmudri golmana i u odlučujućoj utakmici, koja je u Tirani s 1:0 pripala Romi s njenim tadašnjim trenerom Portugalcem Žozeom Murinjom.

Olimpijakosov golgeter, učesnik Mundijala u Rusiji 2018, ali ne i u Kataru 2022. kada je Maroko bio prva afrička reprezentacija ikada među četiri najbolje na svetskom prvenstvu, imao je u polufinalu jednog konkurenta za zvanje najubojitijeg Afrikanca u sezoni.

Obamejang zatajio u polufinalu

Gabonac Pjer-Emerik Obamejang je do duela Marselja s Atalantom u Ligi Evrope postigao 12 golova: dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i to oba u revanšu trećeg kola s Panatinaikosom na Velodromu (2:1), kada je grčki tim otišao dalje na penale, i još deset zatim u drugostepenom takmičenju UEFA (sa 34 pogotka ukupno, igrajući i u dortmundskoj Borusiji, Arsenalu i Barseloni, najbolji je strelac računajući i Kup UEFA, preteču).

Pošto on nije našao ključ za bravu italijanskog tima, El Kabi ga je i dostigao i prestigao, a pretekao je i njegov učinak od 11 golova u Borusiji 2015/16 (tri u kvalifikacijama za Ligu Evrope, osam u Ligi).

Po 11 pogodaka su dala još dva afrička fudbalera.

Didije Drogba, legenda Obale Slonovače, postigao je 2003/04. pet u Ligi šampiona i šest u Kupu UEFA u koji je Marselj prešao kao trećeplasirani u grupi u kojoj je bio i Partizan.

Njegov zemljak Sebastijan Ale je skrenuo pažnju na sebe u Ligi šampiona 2021/22. u Ajaksu, a pogotovo kao četvorostruki strelac protiv Sportinga u Lisabonu (5:1).

Egipćanin Mohamed Salah i Senegalac Sadio Mane su postigli po deset, kao i njihov saigrač Brazilac Roberto Firmino, na Liverpulovom putu do finala za evropski tron 2018, koje je u Kijevu s 3:1 pripalo Realu i njegovoj gol-mašini Portugalcu Kristijanu Ronaldu, najubojitijem te sezone s 15 pogodaka, ali na meču za trofej u senci dvostrukog strelca Velšanina Gereta Bejla i katastrofalnog Nemca Lorisa Karijusa na golu engleskog velikana s Enfilda.

El Kabi ima još jedno dostignuće za diku.

Samo su dvojica pre njega bili petostruki strelci u dve utakmice polufinala nekog takmičenja UEFA.

Najubojitiji afrički fudbaler u klupskoj sezoni UEFA: Marokanac El Kabi kao Falkao i Alofs 2
Foto: EPA/FERNANDO VELUDO

Kolumbijski as Radamel Falkao je bio junak Portovog trijumfa u Ligi Evrope 2011. sa 17 golova.

Mrežu je tresao i na oba meča četvrtfinala protiv moskovskog Spartaka, a dao je i jedini gol u portugalskom finalu s Bragom (1:0).

Porto je pola posla u okršaju s Viljarealom za odlazak na megdan odluke u Dablinu (ove godine se tamo sastaju Atalanta i Bajer) obavio pobedom s 5:1 kod kuće – Falkao je imao „poker“. Poraz u Španiji s 3:2 u revanšu bio je bezbolan, a Kolumbijac je jednim golom poboljšao svoj impresivni učinak.

Najubojitiji afrički fudbaler u klupskoj sezoni UEFA: Marokanac El Kabi kao Falkao i Alofs 3
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U Kupu UEFA za sezonu 1985/86. Keln se u polufinalu sreo s belgijskim Varegemom.

U Nemačkoj je nadvisio protivnika s 4:0, a dva pogotka je postigao Klaus Alofs.

Zatim u Kortrajku bilo je 3:3. Alofs je ostvario het-trik. Opet mu je jedan gol bio iz penala.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari