Najvažnija utakmica u Loznici od kako je Vučićeva noga kročila na novi Lagator: U finalu Kupa Srbije večeras Vojvodina i Zvezda 1Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Večeras (20.15 časova) u Loznici se igra najznačajnija utakmica od kako je noga predsednika Aleksandra Vučića, ideologa izgradnje fudbalskih stadiona u našoj zemlji, kročila na travu novog Lagatora.

Glava države je s predsednikom Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Draganom Džajićem posetila novosagrađeni objekat sa 8.030 mesta 18. novembra prošle godine, a uveče tog dana, pod svetlošću reflektora, Loznica je dočekala Vrelo sport iz Uba na meču Srpske lige Zapad, trećestepenog takmičenja.

Domaćin, koji je, dok se gradilo, igrao u Klupcima, pobedio je s 3:2 (2:0).

Na Lagatoru će se srpskoligaški fudbal kotrljati i sledeće sezone.

Na tri kola do kraja Loznica je sedma s 39 bodova, 30 manje od vodećeg Borca 1926 iz Čačka, koji je odmakao pribojskom FAP-u (64 boda) u borbi za kartu za odlazak u Prvu ligu.

FSS je odlučio da se na Lagatoru igra finale Kupa Srbije.

Sastaju se Vojvodina i branilac trofeja Crvena zvezda, koja, s obzirom na to da je i šesti put uzastopce sačuvala šampionski tron, može da prigrabi i četvrtu uzastopnu duplu krunu.

Novosadski crveno-beli, finalisti kupa 1951, 1997, 2007, 2010, 2011. i 2013, najzad su bili osvajači 2014, a onda i 2020.

Utakmica s Partizanom 2011. na Zvezdinom stadionu je prekinuta u 83. minutu pri vođstvu beogradskog tima s 2:1, jer Vojvodina, nezadovoljna suđenjem, nije htela da nastavi meč, koji je zatim registrovan službeno s 3:0 za crno-bele.

Od kada se takmičenje održava u samostalnoj Srbiji (2006) odlučujući okršaj nije igran u Beogradu, na Marakani ili na stadionu u Humskoj, u ovim slučajevima: Zvezda – Borac 2:0 (Kruševac, 2012), Partizan – Javor 2:0 (Gornji Milanovac, 2016), Partizan – Mladost 2:1 (Surdulica, 2018) i Vojvodina – Partizan 2:2, penalima 4:2 (Niš, 2020).

Zvezda ima svoju računicu za obogaćivanje klupske istorije i držanje prevlasti u domaćem fudbalu.

Vojvodini, pak, trijumf donosi i siguran odlazak pod krov UEFA, jer bi se domogla plej-ofa za Ligu Evrope, a tako i sigurnog mesta u trećestepenoj Ligi konferencije (Zvezda je u plej-ofu za Ligu šampiona, a garantovano u Ligi Evrope).

Desi li se suprotno, Novosađani će se za evropsku kartu boriti i u poslednjem kolu Superlige Srbije.

U subotu su domaćini lučanskoj Mladosti i treba im najmanje da zadrže peto mesto za put u kvalifikacije za Ligu konferencije, što je cilj koji je već ostvario kragujevački Radnički (istina, i dalje bez licence FSS za evrokupove).

Novosađanima je jedina pretnja Čukarički, koji ima bod manje, ali bi ga do Evrope u najpovoljnijem raspletu po sebe vodila samo pobeda na Marakani.

Pogledajte šta su uoči finala izjavili treneri Vladan Milojević (Zvezda) i Božidar Bandović (Vojvodina), koji je onomad produžio ugovor do juna 2026.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari