Nalbandijan za više lakih poena 1foto EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Miomir Kecmanović plasirao se u osminu Mastersa u Majamiju pobedom nad Amerikancem Sebastijanom Kordom, trenutno 38. igračem sveta i za plasman u četvrtfinale igra noćas sa Tejlorom Fricom, pobednikom Mastersa u Indijen Velsu.

Nekada najbolji junior sveta pohađao je čuvenu tenisku školu Nika Bolitijerija. Kao junior osvojio je sve najvažnije turnire u toj konkurenciji a 2015. i Orandž boul, kao jedan od najmlađih pobednika u istoriji nezvaničnog prvenstva sveta za juniore. Tada je u finalu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa.

Uprkos tome što je to bio znak da poseduje vrhunski talenat njegova karijera nije tekla onako kako se očekivalo. Teniski stručnjaci zamerali su mu da je emotivno nestabilan, da mu često nedostaje samopouzdanje i da tokom meča ima previše oscilacija. Takođe, smatralo se da nije fizički spreman i da mu je igra jednolična.

Čini se da je promena stigla nakon što je prošle godine za svog trenera angažovao Davida Nalbandijana, do pre 15-ak godina vrhunskog igrača, koji je u jednom trenutku bio i treći igrač na planeti.

Zli jezici bi rekli da je godina za Kecmanovića počela dobro zato što je za Novaka Đokovića počela loše. Naime, u prvom kolu Australijen opena njegov protivnik trebalo je da bude Đoković, ali kada je tadašnjem prvom igraču sveta onemogućeno da nastupi Miomir je za protivnika dobio tenisera iz kvalifikacija Salvatorea Karuza i lako ga pobedio sa 3:0.

Posle meča je izjavio da se oseća loše zbog Đokovićevog proterivanja sa turnira i pobedu posvetio svom saigraču iz Dejvis kup reprezentacije Srbije, a onda nastavio sa pobedama i stigao do osmine finala i najvećeg uspeha na grend slemovima u karijeri.

Odmah po završetku Australijen opena rekao je da će igrati na seriji južnoameričkih turnira na šljaci, ali da je glavni razlog zbog kojeg putuje na taj kontinent to što će provesti vreme u radu sa Nalbandijanom. U Buenos Ajresu je stigao do osmine finala, a u Santjagu i Rio de Žaneiru je izborio četvrtfinale.

Ipak, rezultati rada sa argentinskim trenerom mogli su se videti već na američkoj martovskoj turneji. Iako je već jednom stizao do četvrtfinala Indijan Velsa, tada se smatralo da je imao dobar žreb i da je u pitanju sticaj okolnosti. Ove godine pobeđivao igrače koji su u dobroj formi i bolje plasirani od njega na ATP listi.

U prvom kolu eliminisao je Brodija, zatim iskusnog Marina Čilića, pa Botik van de Zandshulpa. Trijumf nad Mateom Beretinijem u osmini finala je bila potvrda da je u stanju da pobeđuje i igrače iz Top 10, ali je u četvrtfinalu naleteo na Tejlora Frica, za kojeg se ispostavilo da je u životnoj formi i koji je osvojio turnir pobedom nad Rafaelom Nadalom u finalu.

U Majamiju je već pobedio devetog na ATP listi Kanađanina Feliksa Ožea Alijasima.

– Na terenu pokazujem veću energiju i želju, više grizem – uspeo sam mentalni deo da preokrene.

Najbolji plasman 38. na ATP listi

Miomir Kecmanović rođen je 31. avgusta 1999. i tenis je počeo da trenira sa četiri godine na kampu na Zlatiboru. Najbolji plasman u karijeri na ATP listi mu je 38. mesto u martu prošle godine. Do sada je osvojio jedan ATP turnir, Austrija open u Kicbilu i dva čelendžera. U dosadašnjoj karijeri zaradio je 3.079,206 dolara, a kao mesto prebivališta prijavio je Dubai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari