Nameštanje utakmica u KLS ligi, pitanje je i egzistenicije košarkaša 1Foto: KLS

Košarkaški klub Partizan, saopštenjem za javnost, podsetio na neophodnost rešavanja problema nameštanja utakmica u Košarkaškoj ligi Srbije.

Iako je sve još u fazi istrage, o kojoj je javnost obaveštana početkom juna, same indicije da u Košarkaškoj ligi Srbije postoje nameštene utakmice, pokazuju da kuloraske priče nisu bile bez osnova.

Naime, sama Košarkaška liga Srbije priznala je da je FIBA pokrenula istragu u vezi sa mogućnošću da su pojedine utakmice našeg domaćeg prvenstva bile nameštene.

– Obaveštavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci rešili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbedio integritet takmičenja. S obzirom da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama. Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima – navedeno je u saopštenju kojim je javnost u Srbiji obaveštena da postoje sumnje u samu regularnost takmičenja.

I mada bi obelodanjivanje ovakvih sumnjivih radnji trebalo da u stanje pripravnosti stavi sve košarkaške pregaoce u našoj zemlji, protokom vremena stekao se utisak da se niko nije posebno uzbudio. Jednostavno, da je tako nešto moguće pričalo se i komentarisalo godinama unazad bez jasnih dokaza, ali sa postojanjem indicija o kojima su pričali i određeni košarkaški protagonisiti.

Sami klubovi učesnici u Košarkaškoj ligi Srbije nisu predmet istrage, što je u čitavom galimatijasu verovatno i najvažnije za KLS, ali jesu pojedinci, protagonisiti, tačnije oni koju su od supstancijalne važnosti za samo funkcionisanje košarke u domaćim okvirima.

Iako je finansijska situacija bolja u klubovima, ona i dalje nije onakva kakva bi trebalo da bude, sa imperativom poštovanja ugovornih obaveza. Košarkaši su neretko prepušteni sami sebi, bez ikakve pravne zaštite u slučaju nepoštovanja dogovorenog i potpisanog. Ostavljena im je jedino mogućnost da u slučaju neisplaćivanja zarade u vezanim mesecima, dobiju papire, a potraživanja pokušaju da reše sudskim putem (što je „đavolja rabota“).

U srpskim klubovima prosečnog kvaliteta, domaći igrači, barem većina njih, ne zarađuju neke pozamašne sume novca. Neretko su im primanja na mesečnom nivou oko 400 ili 500 evra a pitanje je da li je svima, mimo navedene sume, obezbeđen smeštaj i hranarina. Za igrače sa „strane“ to je od suštinske važnosti jer u suprotnom ne bi mogli da prežive ni trideset dana u mesecu.

Nažalost, još uvek se dešava da klubovi vlasnicima stanova ne plaćaju kiriju na vreme što igrače dovodi u neprijatnu situaciju. Takođe, dinamika isplate mesečnih potraživanja neretko nije u dosluhu sa potpisanim i dogovorenim zbog čega košarkaši bivaju prinuđeni da umesto da novac šalju porodici, od svojih najmilijih traže za „džeparac“.

Važno je naglasiti da mnogi od njih imaju svoje porodice, malu decu, i da im je najvažnije da platu dobijaju na vreme. Prema saznanjima Danasa, to se neretko ne dešava ni u klubovima koji se javno eksponiraju da se finansijski nalaze na „zelenoj grani“ i da u godišnjem planu imaju zacrtano da se plasiraju u ABA 2 ligu.

Iako nije etički, moralno, a ni zaknom dozvoljeno, pojedinci verovatno posežu za jedinim mogućim rešenjem kako bi došli do prihoda ili ih uvećali.

Za sada je poznato da su dvojica igrača pod istragom, mada je broj verovatno i veći. Pozitivna je stvar što je Košarkaški savez Srbije od 2022. godine u SWISH programu u organizaciji FIBA. Imenovao je nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji.

Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja.

Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS trebalo bi da se organizuje edukativna radionica koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave.

Ipak, osnovni preduslov, kako bi se mogućnost učešća u nameštanju utakmica značajno umanjila, jeste poštovanje ugovornih obaveza od strane klubova i veća finansijska ulaganja, tačnije ujednačenija raspodela prihoda kako se ne bi dešavalo da razlika u primanjima između kolega u jednom klubu bude desetostruka, a da dinamika isplate bude krajnje nepravdena prema onima koji nisu nosioci igre ili su među najmlađima u timu.

Partizan je opravdano postavio pitanje kada će se i na koji način govoriti o ovom problemu na nivou Košarkaške lige Srbije ali je takođe važno apostrofirati u kakvom se položaju nalaze košarkaši, pre svega domaći, koji su u KLS ligi zavednei kao profesionalci, što bi trebalo da znači da od zarađenih prihoda mogu i da žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari