Napad ali bez zaletanja 1Foto: STARSPORT

Protivnik po meri potencijalnog zadovoljenja ambicija na ovosezonskom evropskom nivou.

Omonija nije tim formata koji se ne može preslišati, pobediti, eliminisati  u trećem kolu kvalifikacija za najelitnije takmičenje i tako obezbediti grupna faza Lige Evrope, a možda i Lige šampiona.

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu od 17 časova nameriće se u Nikoziji na iskusan tim koji je u prethodnoj rundi, takođe igranoj na „jednu utakmicu“, uhvatio na spavanju poljsku Legiju i tako na slikovit način opisao crveno-belima kakav ih izazov očekuje na Kipru.

Zvezda je u dosadašnjem delu sezone ostavila utisak trenutno najboljeg srpskog tima.

Doduše, nastupima u domaćem šampionatu, dok je na kvalifikacionom putu viđen fudbal zbog kojeg se sa punim pravom susret u Nikoziji i može okvalifikovati kao „mala matura“ za pulene Dejana Stankovića.

– Oni su dosta rotirali u poslednje vreme, u domaćem prvenstvu. Imaju dobre, iskusne igrače, nigde ne žure, čekaju grešku protivnika. Rekao sam i pre neki dan; rekao sam da je to u ovom trenutku najvažnija utakmica. To bi bilo ostvarivanje zacrtanog cilja za Zvezdu i mene lično. U ovom trenutku to je najvažnija utakmica za sve koji su u crveno-belom – nedvosmislen je trener Stanković.

Samo dvojica Kiprana čine deo startne postave; isto broj njih je iz Brazila i Češke, dok ih sa klupe predvodi iskusni norveški stručnjak Hening Berg.

– Oni bi trebalo da imaju blagu prednost kao domaćin, ali jedna utakmica je jedna utakmica, nema tu nekog izrazitog favorita. Kada su igrali i protiv Legije verovatno je poljski klub bio favorit. Znam kako se spremamo, znam kako radimo i učinićemo sve da dođemo do prolaska – istakao je prvi čovek struke crveno-belih.

Gledano kroz prizmu utakmica u Superligi, crveno-beli ove sezone neguju ofanzivan fudbal, teže visokom presingu i pas igri za koju trener Stanković na raspolaganju ima nekolicinu sasvim korektnih tehničara.

Ipak, nemanje popravnog za trenera Stankovića dovoljna je opomena da u Nikoziji postavi taktiku koja će ličiti na stil igre italijanskih stručnjaka sa kojim je odlično upoznat s obzirom da je u dresovima Lacija i Intera izgradio vrhunsku fudbalsku karijeru.

– Sama utakmica će diktirati, zavisi kakve ćeš mogućnosti imati da igraš. Gledamo da igramo dobar i ofanzivan fudbal, ali sigurno nećemo biti ludi da se zaletimo. Ne kažem da ćemo se braniti, ali moramo da gledamo da ne ostavimo prostor, oni će čekati da kazne svaku našu grešku. Bićemo strpljivi, ali se nećemo braniti – poručio je Stanković.

Katai i Ben u kombinaciji

Najbitniji igrači Crvene zvezde biće spremni za meč koji bi srpskom šampionu garantovao jesen u Evropi. Aleksandar Katai, El Fardu Ben, Milan Rodić i Marko Gobeljić imali su manjih zdravstvenih problema u prethodnom periodu. Po svemu sudeći, Katai i Ben sigurno će konkurisati za mesta u startnoj postavi, dok se stanja bekova Rodića i Gobeljića permanentno prate.

„Protiv Čukaričkog sačuvao sam Bena i Kataija za utakmicu u sredu. Bila je dobra odluka, stopostotno su spremni da počnu utakmicu. Rodić je u redu, Gobelja je u redu, imamo još dva dana da odlučimo koji će tim igrati u Nikoziji“, otkrio je Stanković, uz poruku da Tomane izvesno neće igrati protiv Omonije, kao ni Boaći nakon nove povrede koju je doživeo protiv Čukaričkog.

Visoka temperatura kao oružje

Vremenski uslovi neće biti idealni po crveno-bele, a posebno termin odigravanja meča, što je svojevrsna zamka koju su spremili domaćini.

„To je jedno od njihovih oružja. Oni su naviknuti na temperaturu, jedna je utakmica, sigurno će biti teže nego da se igralo u 21 čas, međutim to nećemo koristiti kao izgovor. Treniraćemo u sličnom terminu, u 19 časova po lokalnom vremenu, pa ćemo probati da se što bolje adaptiramo za utakmicu“, rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari