Napredak "glumi" Ludogorec 1Foto: STARSPORT

Domaće prvenstvo između obaveza u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

 Crvena zvezda je pre tri dana, teže od očekivanog, „precrtala“ Valetu, a pre nego što se narednog utorka upusti u još zahtevniju borbu s Ludogorecom, večerašnjom utakmicom s Napretkom, na svom stadionu počeće odbranu titule prvaka Srbije.

– Iako je prva utakmica u šampionatu, moramo da damo sve od sebe da pobedimo i napravimo dobru atmosferu pred utakmice koje nas čekaju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Verovatno da neće biti lako, ne sećam se kada smo lako pobedili na našem stadionu. Napredak će verovatno pokušati da napravi iznenađenje, ali nadam se da ćemo mi uzeti tri boda – trener Miodrag Božović mora hitno da preusmeri ekipu sa evropskog na domaći kolosek.

U LJutice Bogdana 1 ozbiljno su zagrizli za milione evra zarade od eventualnog ulaska u LŠ, ali trude se da im glava ne bude stalno u oblacima, jer bi kiksevi u Superligi mogli da ih sapletu i na međunarodnom putu.

– Mnogo je bitno da dobro startujemo, jer s pobedama dolazi samopouzdanje. Sigurno neće biti lako, Napredak nije ekipa za potcenjivanje, a obično te ekipe koje uđu u viši rang takmičenja posebno su motivisane na početku.

Ko o čemu navijači crveno-belih o toliko čekanom plasmanu u LŠ ili makar u utešnu Ligu Evrope, a crnogorski stručnjak uporno o važnosti reprize prošlosezonskog uspeha u nacionalnom takmičenju.

– Bez obzira šta se dogodi u kvalifikacijama, ako opet ne osvojimo titulu biće veoma loše. U kvalifikacijama je bitno da pobeđujemo zbog UEFA rejtinga, sve se boduje i bitno je da redovno učestvujemo u kvalifikacijama za Ligu šampiona jer će nam onda sledećih godina biti lakše i imaćemo manje protivnika koji su nepremostiva prepreka.

Božović će ipak posegnuti za promenama u sastavu za duel s Kruševljanima, jer želi što odmornije standardne startere za gostovanje u Razgradu.

– Neke igrače ćemo odmoriti, a neki će igrati. Igraće, recimo, Marko Petković, a i Srđan Plavšić će se naći mestu 18 kandidata za tim protiv Kruševljana.

Koliko god to izbegavao, Zvezdin trener nije mogao da se ne osvrne na dvomeč sa Valetom i „zagrebe“ po utakmicama sa Ludogorecom.

– Svi pričaju ‘tamo neki Maltežani’, ali u timu imaju najmanje domaćih igrača. To su uglavnom Argentinci i Italijani. I trener im je Italijan… Možda su najbolja ekipa od onih koje su igrale u prvom kolu kvalifikacija. Napravili smo neke greške koje nismo smeli, ali svi gledaju samo dva centralna odbrambena igrača. Ekipa mora da se brani i da napada kolektivno. Ako je bilo pritisaka na odbranu, to je zato što napadači i vezni igrači nisu odradili svoj posao kako treba. Uz to, imamo bekove koji često zaboravljaju svoju ulogu i idu napred, pa ostavljaju štopere na „vetrometini“. Što se tiče Bugara drago mi je sa ih mnogi vide kao favorite, a najdraže mi je što su nam se njihov trener i igrači obradovali – zaključio je Božović, koji ima malo vremena za mnogo neophodnih intervencija u igri nekadašnjeg prvaka Evrope.

 

Bitka za Kataija
Aleksandar Katai bio je na ceni preko granice i pre dobrih partija protiv Valete, ali su ga dva gola i jedna asistencija u tih 180 minuta dodatno preporučili mogućim kupcima. Tačnije rečeno Selti, koja se posle propalih pregovora sa Ademom LJajićem (otišao u Torino) okrenula kreativnom vezisti s „Rajka Mitića“. U španskom klubu veruju da bi momak iz Srbobrana bio adekvatna zamena za Nolita (novi igrač Mančester Sitija) i spremni su da za njega plate tri miliona evra Crvenoj zvezdi. Međutim, crveno-beli razmišljaju o pojačavanju ugovora sa jednim od ključnih igrača, pa će mu uskoro ponuditi 400.000 evra po sezoni. Ako im nečija ponuda koja se ne odbija ne promeni plan.

Parovi prvog kola
petak
Crvena zvezda – Napredak 20.00
subota
Metalac – Borac 20.00
Mladost (L) – Rad 20.00
Radnik – Javor 20.00
Voždovac – Spartak 20.00
nedelja
Bačka – Partizan 19.00
Radnički (N) – Čukarički 20.00
Utakmica Novog Pazara i Vojvodine je odložena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari