Naslednici Dijega Maradone izgubili sudski proces, ukradeni trofej biće izložen na aukciji u Parizu 1Foto: AP Photo/Carlo Fumagalli, File

Sud u francuskom gradu Nanter presudio je da aukcija trofeja dodeljenog legendarnom fudbaleru Dijegu Maradoni na Svetskom prvenstvu 1986. godine može da se održi po planu, uprkos protivljenju njegovih naslednika.

Maradonini naslednici pokušali su da zaustave aukciju Zlatne lopte, koju je legendarni Argentinac dobio nakon što je proglašen za najboljeg igrača Mundijala u Meksiku, pokretanjem hitnog sudskog postupka.

Advokat porodice Žil More je za Asošijeted pres rekao da sudska presuda „nije povoljna za naslednike Dijega Maradone“, i dodao da su njegovi klijenti iznenađeni presudom.

Trofej bi trebalo da se nađe na aukciji sledećeg četvrtka u Parizu, najavila je ranije aukcijska kuća Agit.

Ovaj trofej je decenijama bio izgubljen, ali se nedavno pojavio. Maradonini naslednici kažu da je ukraden i tvrde da sadašnji vlasnik nema pravo da ga proda.

Argument aukcijske kuće jeste da je osoba koja je kupila trofej pre mnogo godina nije znala da je ukraden.

Maradona je Zlatnu loptu dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine, a trofej je kasnije nestao.

Pričalo se da ga je Maradona izgubio na partiji pokera, zatim da ga je prodao da bi platio dugove, dok je po jednoj verziji nestao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je Maradona igrao za Napoli.

Maradonini naslednici veruju da je ukraden iz banke.

Dijego Maradona, koji je 2020. umro u 60. godini, predvodio je reprezentaciju Argentine do pobede sa 3:2 protiv Zapadne Nemačke u finalu Svetskog prvenstva u Meksiku.

Na tom turniru postigao je i neregularni ali ipak priznati gol rukom („Božja ruka“), ali i „Gol veka“ kada je solo prodorom predriblovao praktično sve protivnike, u pobedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Aukcijska kuća Agit je navela da očekuje da će taj trofej „doneti milione zbog svoje jedinstvenosti“. Prodaja je zakazana za 6. jun, a kupci će morati da polože depozit od 150.000 evra za učešće na aukciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari