Naslednici Maradone zahtevaju: Zaustavite aukciju, trofej ukraden 1Foto: EPA-EFE/EFE

Maradonine ćerke podneće tužbu kako bi sprečile prodaju Zlatne lopte koju je njihov otac dobio za najboljeg fudbalera Svetskog prvenstva 1986. u Meksiku.

Trofej se smatrao izgubljenim, ali se nedavno pojavio i ponuđen je na aukcijskoj prodaji u Parizu, saopštila je aukcijska kuća Agit.

Maradona, koji je umro 2020. u 60. godini dobio je Zlatnu loptu za najboljeg igrača na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. koji je osvojila Argentina.

Prvenstvo je obeležio golovima protiv Engleske u četvrtfinalu – „Božja ruka“, ali i „gol veka“ bili su njegovih ruku i nogu delo.

Naslednici Marodne tvrde da je pomenuti trofej ukraden i da niko nema pravo da ga proda.

Advokat Žil More podneće zahtev predsedniku suda u Nanteru da se Zlatna lopta povuče sa aukcije. Tražiće i sudsku zaplenu trofeja i podneti tužbu za krađu.

Maradona je taj trofej dobio  na Jelisejskim poljima 1986. godine, ali je on nestao, a da nikada nisu bili utvrđeni valjani razlozi.

S tim u vezi, pojavljivale su se razne verzije od onih da ga je izgubio na partiji pokera; da je morao da ga proda kako bi optlatio dugove, pa sve do možda i najtačnije da ga je čuvao u napuljskoj banci koju su 1989. opljačkali lokalni mafijaši.

Maradonina porodica želi da se zabrani prodaja trofeja jer veruju da Zlatna lopta pripada njima.

Iz aukcijske kuće, pak, tvrde da takve optužbe nemaju previše smisla jer osoba koja je kupila taj trofej nije znala da je ukraden i to je učinila pre mnogo godina.

Agit, aukcijska kuća koja bi trebalo da sprovede prodaju Zlatne lopte, tvrdi da su sprovedene sve istražne radnje i da su sve informacije proverene kod francuskih i italijanskih vlasti.

– Rezultat je da do danas nema dokaza koji bi osporili dobronamernost i vlasništvo našeg prodavca – poručeno je iz aukcijske kuće.

Prodaja je zakazan za 6. jun, a kupci će morati da polože depozit od 150.000 evra za učešće na aukciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari