Navijači hoće stadion Aćif efendija u Novom Pazaru 1Foto: FK Novi Pazar

Navijačka grupa „Torcida Sandžaka“ ponovo je pokrenula inicijativu da gradski stadion, u Novom Pazaru, dobije ime Aćif efendija.

To je njihov odgovor na odluku FK Novi Pazar da Gradski stadion, do kraja sezone, nosi ime Caizcoin arena.

Novopazarski superligaš je takvu odluku doneo posle potpisivanja sponzorskog ugovora sa kompanijom „Caizcoin“ iz Švajcarske.

„Torcida Sandžaka“ je. na svom Facebook profilu, saopštila da stadion treba da nosi ime nekoga ko je zaslužan „za klub ili ovaj narod, a ne da se olako daje novim sponzorima kluba bez prethodnih zasluga za njegov uspeh“.

Podsetili su „da se dugo zalažu“ da se stadion nazove po Aćif efendiji, jer smatraju „da je ime stadiona vezano za istoriju našeg kluba i grada i da je zbog toga bitno kako će se zvati“.

Ni promena imena stadiona ne može da prođe bez pokušaja politizacije, posebno u predizbornim mesecima.

Aćif efendija je za deo Bošnjaka nacionalni heroj, jer je za vreme Drugog svetskog rata spasio svoj narod u Novom Pazaru od četničkog pokolja

Za drugi deo Bošnjaka i pripadnika drugih naroda u ovom kraju, on je ratni zločinac, jer je iz grada proterivao Jevreje i Srbe, počinio zločine u nekim selima između Novog Pazara i Raške i pokušavao je da albanizuje svoj narod.

Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović, u narodu poznatiji kao Aćif efendija, bio je predsednik Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata. Zbog saradnje sa nemačkim okupatorom, streljan je u januaru 1945.godine u novopazarskom naselju Hadžet.

Pre deset godina, Bošnjačko nacionalno veće (BNV), pred novopazarskim Višim sudom, pokrenulo je proces njegove rehabilitacije. Sve je još na početku.

FK Novi Pazar ima nekoliko navijačkih grupa i nije tajna da je svaka od njih bliska nekoj od bošnjačkih političkih opcija.

„Torcida Sandžaka“ dugo je važila za navijačku grupu blisku SDA Sandžaka. Čak su, i neki kasniji visoki funkcioneri te partije, „liderske veštine“ učili kao čelnici te grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari