Navijači Partizana uplatili pola miliona evra klubu za vraćanje poreskog duga 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Predsednik košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović izjavio je da su navijači crno-belih skupili 500.000 evra za jedan dan u akciji kojom se prikuplja novac da se izmiri poreski dug.

Gostujući u jutarnjem programu RTS Mijailović je dodao da su i članovi Upravnog odbora kluba odlučili da izdvoje po 100.000 evra kako bi Partizan izmirio dug koji iznosi sedam miliona evra.

– U sredu je bio prvi dan uplaćivanja novca i reći ću da smo za prvi dan prikupili oko 500.000 evra! Akciju je pokrenulo oko 2.000 navijača, bio sam skeptičan po pitanju toga da li treba da uđemo u to, jer je ovo pitanje kluba, ne navijača. Ali, mi smo kao klub ušli u brojne akcije, humanitarnog i drugih karaktera, pa smo na kraju prihvatili da uđemo i u ovu akciju. Pohvalio bih većinu članova Upravnog odbora. Svako od nas ko može, a sedi u Upravnom odboru, bespovratno će uplatiti po 100.000 evra za vraćanje poreskog duga. Unutar kluba prikupićemo više od milion evra i o tome ćemo da obavestimo javnost – rekao je Mijailović.

On je istakao da je Partizan vratio sve dugove iz prethodnih godina i da, uz pomoć države, sada želi i da vrati novac koji duguje na ime poreza.

– Moram da se zahvalim državi što je pristala da nas čeka. Plaćanje poreza je jako bitna stvar, ako nešto tražimo od države, moramo i da joj vratimo. Otkako smo došli u klub imali smo listu prioriteta šta moramo sve da plaćamo. Imali smo toliko dugova i stvari koje je trebalo da vratimo, bili smo pod blokadama od strane kreditora, napravili smo reprogram u trajanju od pet godina, koji ističe ove i više nemamo nikakav dug osim poreskog.

Cilj nam je da poreski dug do početka naredne sezone vratimo najveći deo, ako ne i ceo poreski dug državi, da postanemo stabilan klub koji može da troši svoj budžet. Nije lako kada vraćate tolike dugove, a treba da zadržite visoke takmičarske ambicije. Nama je korona zbog toga što nismo prodavali karte odnela četiri, pet miliona evra, a to je gotovo kompletna glavnica poreskog duga.

Mijailović je istakao da je vraćanje dugova uticalo i na formiranje ekipe za ovu sezonu.

– Ako vratite godišnje od 1.200.000 do 1.500.000 evra duga, to su dva ili tri kvalitetna igrača. Mi ove godine imamo sastav sa 12 igrača. Mi smo ove godine dali 1.300.000 evra na vraćanje duga, a taj novac smo mogli da iskoristimo na kupovinu dva kvalitetna igrača, pa da imamo četrnaest njih u rotaciji.

Imali smo sreću, valjda smo je i zaslužili, što nam se u drugom delu sezone niko od važnih igrača nije povredio. Mi smo u prvom delu izgubili neke važne utakmice na poen ili dva, a imali smo povređene Avramovića, Smailagića, Koprivicu, koga nemamo gotovo cele sezone. Igrali smo i sa devetoricom igrača, dali reprezentaciji Srbije u novembru momke da igraju kvalifikacije. To je velika stvar, sledeće godine moramo da imamo veći roster, ali to zahteva i veći budžet – rekao je predsednik Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari