Navijači Žalgirisa vređali Zvezdu i Srbiju, Evroliga ih kaznila 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sankcionisani incident desio se tokom meča elitnog košarkaškog takmičenja u Kaunasu.

Kako je preneo specijalizovani portal Basketvesti, novčana kazna od 9.000 dolara izrečena je zbog uvredljivog skandiranja domaće publike. Navedeno je da su se tokom meča sa tribina nekoliko puta čuli povici: „J… se, Srbijo“, a notirano je i slično verbalno nasilje prema košarkašima Crvene zvezde.

Sve je to zabeležio delegat meča litvanskog i srpskog kluba, od 5. aprila, a disciplinski sudija tokom postupka procenio da je domaćin, kao organizator utakmice, odgovoran za ponašanje publike.

Isti izvor otkriva i da je disciplinac konstatovao da je klub sa Malog Kalemegdana, nekoliko dana pre gostovanja, obavestilo organizatora da neće podići transparent „Stop ratu“, što znači da je, ipak, Žalgiris odgovoran što ga je istakao tokom intoniranja himne takmičenja. A upravo je to odbijanje crveno-belih izazvalo negodovanje u dvorani usmereno ka igračima beogradske ekipe.

Time je stavljena tačka na (ne)sporno isticanje pomenutog natpisa, čija je podloga bila u bojama zastave Ukrajine, koja je pre skoro dva meseca napadnuta od Rusije.

Istovremeno, Žalgiris je zaradio opomenu Evrolige povodom incidenta na tribinama u kome su učestvovale gostujuće pristalice. Udaljene su iz hale pre kraja meča, pa je situacija rešena bez eksalacije sukoba, pa se disciplinski sudija odlučio samo za opomenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari