NBA liga planira proširenje: Las Vegas i Sijetl "na nogama" 1Foto: EPA-EFE/ NUCCIO DINUZZO

Broj klubova mogao bi uskoro da iznosi 32, čak i 33, čeka se samo finalizacija dogovora sa medijskim kućama.

Ideja nije nova, ali jeste mogućnost njene primene u praksi.

Uprkos tome što broj klubova u NBA ligi iznosi 30 i što je raspored i ovako prenatrpan, „zov novca“ preveden u milijardama dolara dovoljno je snažan da dovede do proširenja najkvalitetnije klupske lige na svetu.

Adam Silver, komesar NBA lige, u razgovoru za „NBC Sports“ potvrdio je da bi u skorije vreme liga mogla da se proširi na 32, možda čak i 33 kluba i da su najveći favoriti da dobiju svoju franšizu Sijetl, Las Vegas i Meksiko Siti.

Kada će se to tačno dogoditi zavisiće od inteziteta pregovora sa medijskim kućama koje bi uskoro trebalo da postanu vlasnici prava na prenose mečeva NBA lige za ukupnu sumu od vrtoglavih 76 milijardi dolara.

– Moramo da razumemo kakvi su naši dugoročni odnosi sa medijima pre nego što krenemo u ekspanziju. Sada smo u procesu zaključivanja tih poslova, to će biti dugoročni ugovori. Nadam se da još nismo gotovi, ali oni će biti uspešni u smislu generisanja više novca za ligu i timove, a onda ćemo biti u poziciji da gledamo na ekspanziju. Nije predodređeno da se širimo, ali ima toliko potencijala i talenta širom sveta. Mislim da nema sumnje da će, vremenom, ova liga moći da izdrži još dva tima i postoji interesovanje za tržište, tako da ćemo, kada završimo naše medijske poslove, skrenuti pažnju na to – otkrio je Silver.

NBA liga je nekako ostala dužna Sijetlu, nakon što je 2008. prvo odlučila da Sonikse preseli u Oklahoma Siti, a potom i da čuvenu franšizu ugasi, dok je Las Vegas godinama unazad mesto okupljanja najtalentovanijih košarkaša na svetu koji na Letnjoj ligi pokušavaju da se domognu ugovora (oni koji nisu izabrani na draftu) odnosno da se dokažu svojim novim vlasnicima kao budući rukiji.

– Bilo je nekih diskusija o potencijalnom povratku u Sijetl. Las Vegas je, bez sumnje, veoma zainteresovan za tim. Jednog dana Meksiko Siti. Međutim, postoji mnogo drugih gradova u SAD i Kanadi koji su nam se obratili da nam kažu da bi bili zainteresovani.

NBA se poslednji put proširila 2004. godine dodavanjem Šarlota, a trenutno NBA liga ima 30 timova, dva manje od NFL-a i NHL-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari