NBA pokrenula istragu protiv Filadelfije zbog Džoela Embida 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT

NBA liga je zvanično pokrenula istragu zbog neigranja Džoela Embida u dresu Filadelfije Seventiksers.

Embid je propustio predsezonu, a propušta bar nedelju dana i na početku nove sezone, dok ligi smeta što ga nema u meču koji se prenosi na nacionalnoj televiziji.

Embid je nedavno pričao da do kraja karijere neće igrati utakmice veče za veče, dok se čini da Siksersi hoće da ga sačuvaju za plej-of, piše Nova.rs.

I to bi bilo u redu, ako se ne krši sa pravilima lige koja su po pitanju učešća igrača na utakmicama vrlo precizna i definisana.

A neko ko je kalibra i kvaliteta Embida, ne bi smeo da ih propušta u obimu u kom ih propušta.

Džoel je tokom leta radio sa reprezentacijom Sjedinjenih Država i osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Parizu, pa mu je odmor bio kraći nego inače.

Propušta mečeve protiv Milvoki Baksa (poraz 124:109), Toronto Reptorsa i Indijana Pejsersa, a problematično je što u konkretnom slučaju nije prijavljena povreda, već je u pitanju štednja igrača u više navrata tokom sezone.

Zato postoji sumnja da je prekršena jedna od pet tačaka propisanih pravilima za odmaranje igrača.

Prva tačka kaže da tim može da ima najviše jednu „zvezdu“ van tima za istu utakmicu (igrača koji je u poslednje tri sezone bio biran ili u Ol-star ili u Ol-amerikan ekipu).

Druga tačka kaže da igrači koji imaju status zvezde prema definiciji lige moraju da budu u sastavu za utakmice turnira koji se održavaju tokom sezone, kao i za utakmice koje prenosi nacionalna televizija.

Treća tačka kaže da mora da postoji balans utakmica koje će igrač sa statusom zvezde propustiti na gostovanjima i na domaćem parketu, uz preporuku da se ta propuštanja dogode na domaćem terenu.

Četvrta tačka je posvećena sprečavanju tima da ostavi igrače sa statusom zvezde van tima ba duži vremenski period, ali i da se uzdrži od smanjivanja minutaže kako bi, kako je navedeno, bilo sprečeno moguće uticanje na ingetritet igre.

I peta tačka glasi da timovi moraju da se postaraju da su svi igrači koji odmaraju od utakmice prisutni na njoj, i na mestu na kom ih navijači mogu videti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari