Nebojša Čović otkrio Zvezdin budžet za novu sezonu 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da je budžet kluba za narednu sezonu oko 22 miliona evra, kao i da je cilj odbrana trofeja osvojenih prethodne sezone, odnosno ulazak u top deset Evrolige.

Čović je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da se nada da će se Zvezda naći među deset najboljih ekipa u Evroligi.

„Nama je prioritet da odbranimo sva tri osvojena trofeja i da napravimo iskorak u Evroligi. Imamo dobar tim i dobar stručni štab koji je jako dobro organizovan, te nam sledi da vidimo kako ćemo proći u sezoni koja sledi, a koja sa sobom nosi oko 95 utakmica“, izjavio je Čović.

„Nema drame zbog poraza“

Osvrnuo se i na poraz od Dubaija u prvom kolu ABA lige.

„Ima više faktora koji su uticali na poraz. Ne uzbuđujem se, međutim, mnogo, iako bismo voleli da smo pobedili, naravno. Bilo je jako nezgodno gostovanje, pre svega zbog dugog puta, ali mi nismo klub koji će zbog poraza da pravi dramu. Ekipa tek treba da se uigra, a falilo nam je i nekoliko igrača. Idemo dalje, a trofeji se kupe u maju i junu. Važno je da navijače ne uspalite sa nerealnim očekivanjima, jer vam posle treba aparat za gašenje požara da to smirite“, dodao je Čović.

Dodao je i da klub ima dobre predispozicije za dobijanje Evroligine licence.

„To zavisi u najvećoj meri od novca, a druga važna stvar je lobiranje. Mi smo deset godina već redovni učesnik, ali i Evroliga prolazi kroz određene promene. U igri su sada dva velika fonda, a mislim da mi imamo dobre predispozicije za stalnu licencu. I mi i Partizan imamo veliki uticaj, pre svega kada je promocija u pitanju“, nastavio je predsednik Zvezde.

Govorio je i o potrebi za formiranjem jake srpske košarkaške lige.

„Mislim da Srbija može da napravi jaku profesionalnu ligu i došli smo do toga da je to potrebno. Regionalna liga donosi mnogo nesigurnosti, te smo mi kao prvaci morali da platimo skoro milion evra za učešće u Evroligi. Srbija u velikoj meri finansira ABA ligu i stoga treba da mislimo o profesionalnoj, ali i o razvojnoj ligi. Videćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti“, napomenuo je Čović.

„Prodali smo preko 10.000 sezonskih karata“

Istakao je i da Srbiji kao zemlji košarke mnogo znače dva učesnika u Evroligi, a izneo je i informaciju o budžetu kluba za narednu sezonu.

„Dva evroligaška tima znače dosta i Beogradu, ali i Srbiji. Košarka je najveći brend u Srbiji uz vaterpolo i tu imamo kontinuitet, ali i četiri srebra i bronzu sa velikih takmičenja. Država je to shvatila i zbog toga pomaže. Budžet nam je oko 22 miliona evra, od čega je oko 33 odsto pomoć države. Nešto je direktna donacija, a nešto su i sponzorski ugovori sa preduzećima koja takođe posle profitiraju. Zadovoljni smo i zahvalni državi, a ostatak pokrivamo sami“, rekao je Čović.

Pomenuo je i da je klub trenutno prodao preko 10.000 sezonskih ulaznica.

„Sada smo na nekih 10.600 sezonskih karata od čega smo prihodovali oko 3.750.000 evra. Trudićemo se da imamo oko sedam hiljada slobodnih karata, s obzirom na to da Arena ima kapacitet oko 19.000 mesta. Imamo čak 14 klubova i treba voditi računa da prosečan navijač Zvezde treba da pokrije određeni broj sportova. Vrlo smo transparentni, nemamo reprograme za poreze i budžetske inspekcije nisu imale nikakve zamerke. Imamo određenu obavezu prema porezu od oko 100 miliona dinara, ali je to mnogo manje od nekih drugih klubova“, dodao je Čović.

„Pokušaću da ubedim Pešića da ostane“

Za kraj je rekao da će, ukoliko postane predsednik Košarkaškog saveza Srbije, pokušati da ubedi Svetislava Pešića da ostane selektor.

„To bi bio jedan od prioriteta. Mislim i da Pešić ima obavezu da ostane, jer mi svi dugujemo košarci, a naročito mi koji smo dugo u sportu. Videćemo ko će voditi Zvezdu ako ja postanem predsednik KSS-a. Mnogi misle da je to lako, ali nije. Mi smo najuspešniji klub u svim sportovima u poslednjih 11 ili 12 godina.

Zvezda prvi evroligaški meč ove sezone igra na gostovanju 4. oktobra, a protivnik će joj biti ekipa Pariza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari