Nedović vodio, Dobrić i Vildoza matirali Makabi u dramatičnoj završnici 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Malo je falilo da košarkaši Crvene zvezde uprskaju i prokockaju 16 poena razlike stečenih lepom i kvalitetnom igrom u Tel Avivu. Na kraju je meč rešavan na jedan posed, Boldvin je imao šut za produžetak, ali su crveno-beli matirali Makabi za prekid evroligaške serije od četiri poraza – 86:89.

„Evroligaški virus“ oborio je košarkaše Crvene zvezde u prethodne četiri utakmice. Željni da pokažu da su se oporavili, crveno-beli su na najtežem gostovanju, protiv tima koji je u prethodna 23 kola doživeo samo jedan poraz kod kuće, odigrali partiju za pamćenje ali i opomenu, s obzirom na to da je malo falilo da sve dobro urađeno uprskaju u poslednja četiri minuta.

Umesto da mirno privedu meč kraju, nikako nisu znali kako da obuzdaju zahuktalog Boldvina koji je samo u četvrtoj deonici, od ukupno 38 (rekord karijere) ubacio 15 poena.

Makabi je u odsutnim momentima maksimalno ubrzao igru; rešenja tražio na nepostavljenu odbranu, koristeći i okolnosti da je gostima šut sa distance maltene u potpunosti stao u drugom poluvremenu (samo dve trojke i to u trećoj deonici).

Stečenu zalihu od maksimalnih 16 poena, crveno-beli su gubili kao ostrašćeni kockar na ruletu. Večeras odlični Nedović (28p, 6/9 za tri), stao je u poslednjoj deonici, što se i te kako osetilo u igri srpskog velikana.

Pribrani su ostali izvrsni Mitrović (14p, 6sk), koji je pronašao konekciju sa Vildozom (10p, 3as) kad je bilo najpotrebnije i Dobrić (13p) koji je kod rezultata 82:83, na 31 sekund do kraja, pogodio iz rolinga i time primorao domaćina da konstantno traži tri poena.

U penal završnici, Vildoza je ostao smiren i koncentrisan kao Jasna Šekarić u najboljim danima. Sa perfektnih 6/6 sa linije bacanja „prežvrljao“ je partiju za pamćenje Vejna Boldvina.

Kada je nadahnut i u šuterskoj zoni, Nedović je bez sumnje jedan od najboljih košgetera na Starom kontinentu.

U prethodne tri utakmice bio je neprepoznatljivo loš i bez svežine, međutim, večeras je briljantnom partijom vodio saigrače ka veoma bitno trijumfu, pre svega na polju samopouzdanja.

Odlično prvo poluvreme odigrali su košarkaši Crvene zvezde i to u oba pravca. Sa dobrim procentima šuta sa distance i čak sedam pogođenih trojki iz 11 pokušaja, crveno-beli su materijalizovali brojne manjkavosti u odbrani domaćina, posebno kontrolu defanzivnog skoka (Zvezda meč završila sa 14 ofanzivnih skokova) i nemanje adekvatne komunikacije na perimetru.

Vrstan je bio Nemanja Nedović; pogađao je u transu, ubacivši samo u ovodnoj četvrtini više trojki nego li na prethodne tri utakmice na gostovanjima.

Osamnaest poena imao je srpski reprezentativac u uvodnih 20 minuta utakmice. Generator svih dobrih stvari u napadu bio je vrstan bek.

Zvezda je u Tel Avivu tek treći put u poslednjih 14 utakmica ostala neporažena u ovodnoj deonici, što je bila jedna od naznaka obećavajuće partije posle četiri vezana evroligaška poraza.

Veliku podršku imao je od Dobrića i kreativno raspoloženog Ivanovića, koji je na veliki odmor otišao sa pet asistencija i dve ukradene lopte.

Zvezda je defanzivno sjajno zatvorila reket; Makabi, tačnije Boldvin i Kolson, samo su u tri navrata završavali akcije ulazima do obruča.

Najčešće je domaćin teren na ishitrene šuteve, prevashodno u pozicionim napadima, pogotovo kada su na niskom postu bili udvajani, bez mogućnosti egzekucije.

Čak 13 asistencija imala je Zvezda u uvodnih 20 minuta, maltene je bila na svom evroligaškom proseku. „Sipao“ je i Dobrić (10p), dok je Petrušev iskažnjavao sva kašnjenja u odbrani na strani pomoći (10p).

Pokušao je domaćin da ubrza igru i da na otvorenom terenu dođe do lakše egzekucije.

Činilo se u jednom trenutku da bi meč mogao da bude rezultatski neizvesniji, međutim, ulaskom Nedovića odnos snaga ponovo je vraćen na stečene pozicije.

Sa osam brzih poena, dve trojke, Nemanja je ponovo zadao teške udarce rivalu, pravo u bradu. Već posle uvodne tri deonice bio je na šest pogođenih šuteva sa distance vrednih 26 poena.

Da meč, ipak, neće proteći bez drame videlo se u uvodnih pet minuta poslednje deonice. Zvezda je postala bezidejna u napadu; jedino je iz ofanzivnog skoka pokušavala da uhvati rivala u raskoraku, dok su Boldvin i Hilijard u prvih deset sekundi napada pogađali sa distance.

Crveno-beli su ostali i bez produkcije sa distance što je dovelo do toga da u 36. minutu Makabi zaostatak svede na dva poseda. Preznojavali su se na klupi Duško Ivanović i njegovi saradnici. Eho loših skorašnjih izdanja bivao je sve jači, ali zvučni zid u nekadašnjoj Nokija areni nije probijen.

Smireni Mitrović, vrsnim demarkacijama u dva navrata je pogađao, ostvarivši konekciju sa Vildozom kada je čitav rezultat stavljen na kocku.

Nisu paničili gosti ni kada je Nedović izgubio loptu a Sorkin zakucavanjem raspolamsao masu u hali za 78:81 na 1:30. Dobrićev roling i Vildozina smirenost i preciznost sa linije za slobodna bacanja ispostavili su se dovoljno čvrstim da Zvezdina rezultatska kula ne bude oborena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari