Neizvesna trka jednog kandidata 1Foto: STARSPORT

Olimpijski komitet Srbije odbacio je zahtev Fudbalskog saveza da se odloži Izborna skupština, i zakaže Vanredna kako bi se promenili kriterijumi za izbor predsednika OKS-a.

U dopisu koji je OKS poslao svim sportskim savezima, a koji su potpisali potpredsednik OKS-a Žarko Paspalj, i predsednik Izborne komisije Dejan Simić, stoji da je zahtev FSS-a u ovom trenutku „zakasneo i nerealan“ s obzirom da „po postojećem Statutu ne postoji pravni mehanizam za obustavljanje izbornog postupka i odlaganje izborne sednice u ovoj fazi“.

Beogradski mediji preneli su juče da je Fudbalski savez poslao pismo OKS-u tražeći odlaganje izbora i promenu Statuta, koji po rečima Slaviše Kokeze, predsednika FSS, i Jovana Šurbatovića, generalnog sekretara FSS, “neopravdano i necelishodno ograničava pravo nacionalnim granskim Savezima…. da predlože svoje kandidate i time dovode u neravnopravan položaj sportske radnike koji su se dugogodišnjim radom dokazali kao vrhunski stručnjaci u oblasti olimpijskog sporta”.
Ovo je drugi put od početka izbornog ciklusa da FSS traži odlaganje izbora, u prethodnom navratu njihov predlog je odbijen, a isto se desilo i ovoga puta. OKS ističe da bi promena Statuta značila odlaganje celokupnog izbornog postupka do juna naredne godine, što bi bilo u suprotnosti sa predviđenim rokom za održavanje Izborne skupštine, i što bi narušilo “funkcionisanje sportski programa OKS-a u 2017.”

Prema nezvaničnim informacijama, zahtevu FSS-a juče su pridružili i Odbojkaški savez Srbije i još neke krovne sportske organizacije. Međutim, potvrdu ove informacije među odbojkašima juče nije bilo moguće dobiti. U dopisu koji je OKS poslao stoji da je zahtev FSS-a “podržan od strane određenog broja saveza – članova OKS”. O kojim savezima se radi, dopis ne otkriva. Zanimljivo je da je Odbojkaški savez bio je među sportskim organizacijama koje su podržale kandidaturu Ivana Todorova, mada se to dešavalo u vreme dok još uvek nije izabrano novo rukovodstvo na čelu sa Zoranom Gajićem, za koga je Todorov rekao da ne veruje da može da bude uspešan na mestu predsednika jer radi i u inostranstvu, te da je Vanja Grbić bolji kandidat.

Od početka izbornog ciklusa u žiži interesovanja javnosti bili su uslovi za izbor predsednika OKS-a, koji između ostalog traže od kandidata da ima deset godina iskustva u domaćim i međunarodnim organizacijama, i 15 godina bavljenja olimpijskim sportom. Ovi kriterijumi važe od 2008. godine, a njih nije ispunjavao ni Vlade Divac kada je došao na čelo OKS-a. I pored toga, prethodnih godina nisu postojale inicijative za promenu Statuta.

Izborna skupština zakazana je za sredu naredne nedelje, a da bi se sazvala vanredna potrebno je da to traži trećina članova Skupštine. S obzirom da je Ivan Todorov jedini kandidat njegov izbor trebalo bi da bude potvrđen aklamacijom, a to može da se ne dogodi jedino ako ne bude bilo kvoruma u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari