Nekad su igrali derbi najjačeg takmičenja, a sad su rivali u Srpskoj ligi: Zašto će susret OFK Beograda i Zemuna pratiti ove subote čak 8.000 navijača? 1ZEMUN - OFK BEOGRAD (sezona 2005/06). Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Zemun i OFK Beograd, klubovi koji su u onoj većoj verziji Jugoslavije igrali u tada najjačoj Prvoj ligi, a zatim godinama bili i u elitnom rangu srpskog fudbala, sastaju se u subotu 13. maja (14.00) u duelu koji će odlučiti koji će od ova dva tima biti prvi na kraju sezone u Srpskoj ligi Beograd.

Naime, četiri kola pre kraja prvenstva Zemun ima tri boda prednosti i ukoliko ostane neporažena u subotnjoj utakmici ekipa iz Gornje varoši vratiće se u drugi rang srpskog fudbalskog takmičenja, odnosno Prvu ligu.

Za utakmicu vlada veliko interesovanje, očekuje se da će na „Gradskom stadionu“ biti prisutno oko 8.000 gledalaca jer je ulaz besplatan, a meč će biti direktno prenošen na TV Arena sport.

Dešavanja u Srpskoj ligi Beograd postala su zanimljiva nakon što je OFK Beograd u decembru postao filijala Crvene zvezde, a na čelo uprave „romantičara“ došli Kostadin Terzić i Andrej Mrkela, sinovi Zvezdana Terzića i Mitra Mrkele, vodećeg tandema srpskog šampiona.

Od tada obe ekipe igraju u vrhunskoj formi. Zemun je pre remija protiv BSK u prošlom kolu imao jedan od najboljih nizova u Evropi, sa 11 uzastopnih pobeda, dok je posle promene rukovodstva i OFK Beograd, u skladu sa ambicijama da se domogne prvog mesta, na prethodnih 12 mečeva imao 11 pobeda i remi protiv Teleoptika u Zemunu.

Istina, utakmice oba tima pratile su glasine i kontroverze pa je FS Beograda pokrenuo istragu zbog jednog od mečeva „romantičara“, dok se nedavno u medijima pojavila informacija da UEFA sumnja u regularnost utakmice 24. kola, u kojoj su se sastali Jedinstvo iz Surčina i Zemun (0:3)

U proteklih nekoliko meseci čelnici dva kluba su u razmeni međusobnih optužbi pominjali to da predsednik Opštine Zemun Gavrilo Kovačević koristi svoj politički uticaj kao funkcioner Srpske napredne stranke, dok su iz rivalskog tabora uzvraćali da OFK Beograd ima podršku čelnika FSS.

O značaju utakmice govori i podatak da će sudija biti Srđan Jovanović, najbolji srpski arbitar, koji je ove sezone sudio četiri meča Lige šampiona.

Predsednik opštine Zemun i čelnik kluba iz Gornje varoši je u izjavi za Danas rekao da je šteta što ova dva kluba igraju u trećem rangu takmičenja.

– Rivalitet naša dva kluba je znatno podigao interesovanje za fudbal u Srpskoj ligi Beograd i šteta je što i mi i OFK Beograd ne igramo u višem rangu takmičenja. Očekujem da će pobednik biti odlučen na terenu, a to garantuje i činjenica da će meč voditi naš najbolji sudija Srđan Jovanović – izjavio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari