Nekada ikona Galatasaraja, sada spasilac nesrećne devojčice: Human gest turskog fudbalera 1EPA/TOLGA BOZOGLU

Lepa priča u moru tragičnih, posle razornog zemljotresa 6. februara u Turskoj i gomile manjih potresa nakon tog crnog jutra.

Dvanaestogodišnja Hilal iz srušenog grada Hataj danima je bila zaglavljena ispod ostataka zgrade u kojoj je živela, a kada su je spasioci pronašli morali su da joj amputiraju zgnječenu ruku.

Da tragedija bude još veća, nesrećna devojčica u jednom danu je ostala bez čak 70 članova porodice i familije, ostavši bez ikog svog, a njena sudnina dirnula je Hakana Baltu i njegovu suprugu Deriju.

Legendarni fudbaler Galatasaraja, s više od 300 zvaničnih mečeva u dresu istanbulskog velikana i mnoštvom nastupa za reprezentaciju Turske, sa svojom životnom saputnicom preuzeo je brigu o tinejdžerki.

Penzionisani Balta odlučio je da do kraja života vodi računa o Hilal, „materijalno i na sve druge načine“, a gospođa Balta se danima lično stara o devojčici tokom njenog lečenja u jednoj od bolnica iz Istanbula.

– Rekla mi je: „Jaka sam. Izdržat ću!“… Pitala sam je šta bi želela da joj donesem, a ona je rekla supu i sutlijaš. Kada sam je pitala kakav sutlijaš najviše voli, odgovorila mi je „Moja mama ga napravi ukusnog i bez cimeta“ i onda se rasplakala… Ja sam joj napravila i, iako sigurno ne znam praviti sutlijaš kao što je pravila njena majka, dala sam sve od sebe – otkrila je Derija Balta.

Nekoliko nedelja nakon jedne od najvećih prirodnih katastrofa u istoriji Evrope, sa najmanje 40.000 stradalih, mnogostruko više povređenih i stotine hiljada srušenih domova u delu Turske uz granicu sa Sirijom i Libanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari