Nekada je organizovao napad Partizana, a uskoro bi trebalo Crvene zvezde: Miler Mekintajer na pragu Malog Kalemegdana 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crveno-beli uveliko rade na rekonstrukciji ekipe za takmičarsku 2024/25.

Sinoć je poprilično mučno bilo gledati drugi meč finala plej-ofa Superlige Srbije.

Prekid početkom treće deonice zbog verbalnog vređanja člana porodice Nebojše Čovića od strane navijača Partizana, dosoljen ubacivanjem raznih predmeta na teren, doveli su do pravog diplomatskog nadmudrivanja dve strane i slobodnog tumačenja načina na koji je utakmica prekinuta.

Zbog toga što su se košarkaši Crvene zvezde vratili na parket, zajedno sa sudijama, posle nekih sat vremena pauze, što na kraju nisu učinili igrači Partizana i njihov stručni štab, crveno-beli bi trebalo da službenim rezultatom dobiju drugi meč 20:0, iako su u trenutku prekida gubili sa 57:45, samim tim i finalnu seriju (trijumf u prvom meču) što bi značilo da su sezonu okončali triplom krunom (trofeji u Kupu Radivoja Koraća i ABA ligi).

Suštinski, crveno-beli su još od osvajanja regionalnog takmičenja započeli sa rekonstrukcijom tima za narednu sezonu. Majk Tobi, Fredi Gilespi i Džavonte Smart gotovo sigurno napuštaju Mali Kalemegdan, Njihovim stopama verovanto će krenuti i Adam Hanga (u pregovorima sa Huventudom), dok još uvek nisu poznate igračke sudbine Dalibora Ilića, Stefana Lazarevića, Treja Tompkinsa… (pojedinci imaju važeće ugovore, što ne znači i da će ostati u klubu).

Na strani onih koji se mogu nazvati novajlijama, Uroš Plavšić je već pristao da dres Mege zameni opremom Crvene zvezde. Uprava je kontaktirala i prekaljenog beka šutera Olimpijakosa Ajzeu Kenana, a prema saznanjima Basketnewsa veoma je blizu dogovora sa još jednim iskusnim bekom, tačnije plejmejkerom.

Kodi Miler Mekintajer imao je odličnu sezonu u Baskoniji zbog čega je postao interesantan mnogim evroligaškim klubovima, međutim, deluje da su crveno-beli najkonkretniji i finansijski najizdašniji, odnosno spremni da plate obeštećenje, s obzirom na to da Amerikanac ima još godinu dana ugovor sa klubom iz Vitorije, ali i izlaznu klauzulu.

Miler Mekintajer bio je organizator igre Partizana u sezoni 2020/21. Nakon odlaska iz Humske prolazio je kroz težak period igrajući za Burg, Andoru i Gazijantep.

U jednom intervjuu otkrio je i da je prošlog leta bio blizu odluke da se igrački penzioniše u 29-godini jer nije video neki preterani smisao bavljenja košarkom na evropskom nivou, a da to nije bila Evroliga.

Na njegovu sreću pojavila se Baskonija u kojoj je iskoristio priliku u meri da je sezonu obeležio izuzetnim izdanjima zbog kojih je klub želeo da ga zadrži, ali finansijski nije mogao da parira Crvenoj zvezdi.

Amerikanac je u takmičarskoj 2023/24 postao tek treći košarkaš u Evroligi koji je na jednom meču zabeležio tripl-dabl učinak. Bilo je to protiv Asvela kada je ostvario učinak od 11 poena i skokova i čak 20 asistencija.

U svojoj prvoj evroligaškoj sezoni prosečno je beležio 9,6 poena, 7,3 asistencije i 4,4 skoka, a bio je među najzaslužnijima što je Baskonija igrala četvrtfinale. U serijalu  sa Real Madridom u TOP 8 fazi imao je prosek od 14,7 poena, osam završnih dodavanja i 5,7 asistencija.

Ostao je na samo tri asistencije od rekorda Nika Kalatesa po broju podeljenih dodavanja u jednoj sezoni.

Nakon izvesnog odlaska Nikole Topića u NBA, Crvena zvezda na poziciji pleja ima samo Jaga dos Santosa. Milošu Teodosiću je sa sinoćnjim duelom istakao ugovor, ali postoje indicije da bi saradnja mogla da se nastavi i u narednoj sezoni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari