Neki favoriti iz "trećeg poziva" 1Foto: EPA/ BARACCHI CAMPANINI

Uz mnogo dramatike i matematike, definitivno je napravljen prvi presek stanja na fudbalskom prvenstvu Evrope 2020. posle kog se za titulu i dalje nadmeću šest pobednika grupa, još toliko prolaznih viceprvaka i četiri trećeplasirane ekipe sa najviše bodova, dok će osam reprezentacija nastavak takmičenja pratiti od kuća ili sa raznih destinacija konačno dočekanih godišnjih odmora, jer se ovo takmičenje nastavilo na duge i komplikovane klupske sezone u doba pandemije.

Kao dobitnički tandem grupe A, Italija i Vels su se prvi ukrcali u voz za Top 16, pa će pre ostalih nazad na teren. Ljubitelji igre sa puno golova sa najviše radosti iščekuju novu utakmicu „azura“, znatiželjni da vide kako će selekcija sa Apenina izgledati u nokaut fazi, protiv jačih protivnika, mada njen rival u osmini finala – Austrija (druga u grupi C) nije ni po čemu bolja od Turske, Velsa i Švajcarske.

Tako lako i ubedljivo savladanih, da su tri pobede izabranika Roberta Manćinija sa gol razlikom 7:0 predmet opšteg oduševljenja stručnjaka, medija i običnih ljubitelja loptanja.

Uz zajednički imenitelj – selekcija sa 30. uzastopnih mečeva bez poraza jeste i mora biti veliki favorit za kontinentalnu krunu. Velšani su gubili, remizirali i pobeđivali na ovom turniru i, na kraju, ispunili primarni cilj svog učešća, ali sada žele da odu korak dalje, baš kao i njihov takmac Danska (druga u grupi B). Geret Bejl i družina imaju realne šanse za to.

Baš kao i zemljaci Kristijana Eriksena, čija su klinička smrt i oživljavanje na terenu, u prvom kolu turnira, ujedno najtragičniji i najsrećniji trenutak takmičenja sa nikada većim brojem zemalja organizatora.

Mnogo vatre u najavi donosi i jedan od derbija prve runde eliminacije, u kom će snage odmeriti pobednik Belgija (bez premca u grupi B) i Portugal (jedva preživela pakao ekstremno jake F grupe).

„Crveni đavoli“ su kao kuglaške čunjeve srušili sve prepreke na putu, kao da su sa ta tri trijumfa i gol razlikom 7:1, protiv Danske, Finske i Rusije hteli da poruče svetu „došao je trenutak da ova sjajna i dovoljno dugo spremana generacija“ uradi neku grandioznu stvar.

I branilac evro titule, na drugoj strani, „pliva“ u kvalitetu, ali opet su Kristijano Ronaldo i društvo s puno muke prošli dalje, pa je dilema da li su ih viđena klecanja i naročito težak poraz od Nemačke dodatno očvrsnuli ili poljuljali pred prvu biti ili ne biti bitku.

U slučaju drugog nedeljnog para stvari bi trebalo da budu prostije, mada su u fudbalu čuda moguća i dešavaju se pa ne treba unapred otpisivati Češku (treća u grupi D) protiv superiornog osvajača grupe C – Holandiju (tri pobede, gol razlika 8:2).

Dan kasnije sve je moguće, jer su kosturom takmičenja u jedan kvartet spakovane tri reprezentacije jakog fudbalskog pedigrea.

I višestruki svetski i evropski prvak Španija i finalista poslednjeg Mundijala – Hrvatska završili su kao drugi na tabeli (u grupama E i D), ali su i jedni i drugi bili na ivici eliminacija.

To što je „crvena furija“ zablistala u ključnih 90 minuta a „vatreni“ oduševili u utakmici iste težine sluti vrhunsku predstavu u njihovom međusobnom klinču.

Francuska je pokazala najviše u F grupi, ali će protiv srčane i disciplinovane Švajcarske (treća u grupi A) Kilijan Mbape i ostale vedete svetskog prvaka iz 2018. godine sigurno u podsvesti imati senzacionalni remi sa „malom“ Mađarskom.

Isto važi i za Nemačku, kojoj ta selekcija umalo da dođe glave.

Dodatni razlog za oprez, pa i brigu slabijih „pancera“ jeste njihova sklonost ka oscilacijama, jer se ne zna kada će da promarširaju, kao protiv Portugal, ili razočaraju, kao u nedavnom porazu od totalno autsajderske Severne Makedonije u kvalifikacijama za Mundijal.

Još imaju posla sa nekom novom i snažnijom Engleskom, čiji je put do trona E grupe bio popločan sa dve pobede i remijem sa Škotskom.

Sličnih, ujednačenih šansi za dalji proboj u svoj duel osmine finala ulaze i reprezentacije Švedske i Ukrajine, mada je prva osvojila grupu E, a druga prošla kroz iglene uši grupe C.

Na žalost obožavaoca okršaja Davida i Golijata, nećemo više gledati jednu hrabru Mađarsku, ali ni centarforsku aždaju Roberta Levandovskog i njegovu Poljsku, zanimljivog debitanta Finsku, još jednom prosečnu Rusiju, do kraja konkurentnu Slovačku i razočaravajuću Tursku.

Zanimljiva statistika

broj golova po meču 2,62

najčešći strelac Kristijan Ronaldo (5)

najefikasniji tim Holandija (8)

najveći posed lopte Španija (68,7)

najviše asistencija Pjer Hjeberg (3)

najviše faulova Mađarska (62)

najviše šuteva Danska (61)

najviše odbrana Ugurčan Čakir (18)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari