Francuski atletičar Tedi Tamgo (20 godina) osvojio je zlatnu medalju u troskoku na dvoranskom prvenstvu sveta u Dohi postigavši planetarni rekord daljinom od 17,90 metara.

 To je za sedam santimetara bolji rezultat od dosadašnjeg rekorda (17,83), kojeg postavio Kubanac Aleser Urutija 1997, a izjednačio Švedjanin Kristijan Olson 2004. godine. Tamgo je rekordan skok imao u poslednjem pokušaju, pretekavši do tada vodećeg Kubanca Joandrisa Betansosa, i to je jedini svetski rekord na tek završenom šampionatu u Dohi.

Juče nešto ranije, na drugom kraju planete, američki student Ešton Iton priredio je jednu od najvećih senzacija u istoriji atletike, oborivši svetski rekord u sedmoboju na univerzitetskom prvenstvu SAD. Na takmičenju koje je održano u Fejetvilu u Arkanzasu, Iton (22 godine), koji studira na univerzitetu u Oregonu, ostvario je rezultat od 6.499 bodova. Dosadašnji rekorder bio je osvajač zlatne medalje u desetoboju na Igrama u Atlanti 1996. godine Amerikanac Den O’Brajen. On je na dvoranskom prvenstvu SAD 1993. u sedmoboju sakupio 6.476 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari