Neko novi da sada "eksplodira" 1Foto: STARSPORT

Odsustvo velikog broja igrača iz reprezentacije, u ovom slučaju pre svega Miloša Teodosića, nekako je silom prilike Bogdana Bogdanovića isturilo kao prvu zvezdu tima, nekoliko saigrača ga je ovih dana javno proglasilo za lidera ekipe.

Bogdanović iza sebe ima sjajnu sezonu, sa Fenerbahčeom je postao prvak Evrope, ispred sebe debitantsku za Sakramento u NBA. Između je Eurobasket, gde se od njega očekuje da u ključnim momentima preuzima odgovornost.

– Uvek smo igrali kao tim. Nikad nismo unapred izdvajali igrače koji su ključni, to je zavisilo od momenta, od utakmice. I van terena i na samom parketu svi razmišljamo tako. Isto kao što sam se ja trudio da iskoristim šansu kad mi se pružila, tako i ovi mlađi momci imaju priliku da se dokažu na velikom takmičenju.

* Pod „lider“ se najviše podrazumeva preuzimanje odgovornosti, i da vas na neki način nazivaju prvom napadačkom opcijom reprezentacije Srbije, protivnici će na vas obratiti najveću pažnju.

– Ne može da se kaže – prva napadačka opcija. To zavisi od taktike, na koji način napadamo protivnika, njihove odbrane. Spreman sam da se izborim i sa tom vrstom pritiska.

* Sistem takmičenja je takav da se u „nokaut fazi“ igra već od osmine finala, posle igranja u grupi slede četiri eventualne utakmice koje određuju plasman. Ima li selekcija Srbije dovoljno dugu klupu i snage da izgura takav turnir?

– Pričao sam sa mlađim momcima, ali i onima koji do sada nisu imali neke bitnije uloge u timu, u ovim okolnostima oni mogu da preuzmu na sebe mnogo veću odgovornost. Mislim na sve njih, svako može da „eksplodira“ na ovom turniru, svi smo mi tu zato što imamo kvalitet.

* Sa Eurobasketa će odsustvovati mnogo velikih igrača, to važi za skoro sve reprezentacije. Koliko će to uticati na kvalitet košarke?

– S obzirom da se završna faza igra u Turskoj, gde su ljudi poslednjih godina postali i košarkaški fanatici, mislim da će poseta i atmosfera biti na visokom nivou, iako će izostati mnoga atraktivna imena. Značaj Eurobasketa i sjaj medalja naravno neće zbog toga biti manji, iako će to svakako uticati na kvalitet.

* Šta bi mogla da bude najveća prednost Srbije u odnosu na rivale?

– Mnogo stvari za visok plasman treba da se poklopi. I da se pobedi kad se igra lošije, i sreća, i momenat. Mi treba da se oslanjamo na energiju i brzinu, na zalaganje u kolektivnoj odbrani, što je svakako naš kvalitet.

* U pripremnim utakmicama selektor Đorđević vas je više nego ikada pre stavljao u ulogu plejmejkera, pripremao da i tu preuzmete deo posla u odsustvu Teodosića. Igrali ste vi na tom mestu još u Partizanu, tako nešto znači i dodatnu potrošnju energije.

– Trebalo mi je par utakmica da se na to naviknem i mislim da je to uspešno završeno. Dobro je što imamo dosta igrača koji mogu da igraju na više pozicija, dobro i za odbranu jer možemo da koristimo preuzimanja, ali i za raznovrsnost napada. Pozicije „jedan“ i „dva“ jesu različite, ali to zavisi i od koncepcije igre. U Feneru sam i sa pozicije „dva“ imao dosta loptu u rukama, ali nije to isto u klubu i reprezentaciji. Ovde se igra sa mnogo više pasova, više se kreće lopta, a više se kreće i bez lopte. Velika potrošnja je zahtev moderne košarke, ne samo na pozicijama na kojima ja igram. To je nešto za šta se spremamo i na šta smo navikli.

* Već godinama se priča o „timskoj hemiji“ koja krasi reprezentaciju. Na okupu je veliki broj ostvarenih igrača sa dobrim ugovorima, koji igraju u velikim klubovima, sa strane se čini da nema sukoba sujeta, razmaženih zvezda…

– Jednostavno svi volimo da dođemo na okupljanje reprezentacije, da budemo deo te priče. Ni ove godine, kao uostalom ni prethodnih, nismo imali sreće da budemo kompletni, ali kao i uvek oni koji su tu će dati maksimum za tim, nikom tu na pamet ne pada neko samoisticanje i statistika. Otvoreni smo jedni prema drugima, iskreni, i to je dodatni kvalitet ovog tima.

* Kakva je tu uloga selektora Đorđevića? Kako je on uspeo svoj dokazani pobednički mentalitet da prenese na ekipu?

– On ima tu moć da nam prenese pozitivnu energiju, posebno u trenucima kad krene loše. Da nas „skupi“ i razbudi kad treba.

* Ko su, po vama, favoriti za najviši plasman na Eurobasketu?

– Španci i Litvanci su u najjačem sastavu, tačnije, imali su najmanji broj otkaza i povreda, pa ih to na neki način favorizuje. Naravno, to je samo na papiru, videli smo i poslednjih godina da na parketu sve može da bude drugačije, svi koji dođu na šampionat znaju da igraju košarku. Mnogo ekipa može tu da se umeša, i Slovenci, i Hrvati, i mi… Francuzi su vrlo nezgodni, čudi me da su ih mnogi otpisali, a imaju vrlo jaku ekipu i videlo se u pripremnom periodu da igraju sasvim dobro.

* Posle Eurobasketa čeka vas debitantska sezona u Sakramentu, u NBA ligi. U komšiluku u LA Klipersima će biti Teodosić. Ko će od vas dvojice biti prvak Kalifornije?

– Mislim da ćemo to biti mi. Jednostavno, uvek želim da pobedim, pa tako i razmišljam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari