Teže nego što se moglo pretpostaviti, ali očekivano i sasvim zasluženo najbolji vaterpolisti Srbije izborili su direktan plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Malagi, ali i dan više za odmor i pripremu duela za finale, u kojem će protivnik trostrukog uzastopnog osvajača kontinentalne krune sutra vrlo verovatno biti naš večiti rival Mađarska (sinoć igrala sa Nemačkom).

Teže nego što se moglo pretpostaviti, ali očekivano i sasvim zasluženo najbolji vaterpolisti Srbije izborili su direktan plasman u polufinale Evropskog prvenstva u Malagi, ali i dan više za odmor i pripremu duela za finale, u kojem će protivnik trostrukog uzastopnog osvajača kontinentalne krune sutra vrlo verovatno biti naš večiti rival Mađarska (sinoć igrala sa Nemačkom). Iako su bili u lakšoj grupi Šapić i društvo nisu briljirali u prvoj fazi takmičenja, potkrao im se čak i remi sa nezgodnom Rumunijom, ali su zato maksimalno odigrali poslednjih deset minuta derbija sa Italijom i neverovatnom serijom od 7:1 promenili tok i ishod meča koji je odlučivao pobednika B skupine.

Izvađene vize za sledeće EP i SP

Plasmanom među četiri najbolje ekipe tekućeg EP srpski vaterpolisti obezbedili su i učešće na sledećem šampionatu Starog kontinenta, 2010. u Zagrebu, i Svetskom prvenstvu u Rimu, naredne godine. Za takmičenje u Hrvatskoj kvalifikovali su se i Crna Gora, Mađarska, Italija, Hrvatska i Nemačka, a osim nas prolaz na SP u Italiji obezbedili su Crnogorci (pobednik A grupe) i druga dva polufinalista, dobijena posle sinoćnih četvrtfinalnih mečeva Mađarska – Nemačka, Hrvatska – Italija.

– Korektno smo krenuli, a onda upali u nepotrebnu nervozu. Nismo, međutim, gubili glavu, već se brzo stabilizovali i uhvatili svoj ritam. Poslednjih deset minuta odigrali smo samouvereno i agresivno, što nam je donelo direktan prolaz u polufinale, čime je ispunjen naš prvi cilj na ovom šampionatu – „premotava film“ uzbudljivog megdana sa „azurima“ i njima (po običaju) naklonjenim sudijama, srpski selektor Dejan Udovičić.
Čak i kada je ubedljivo pobeđivala, kao u slučaju Nemačke i Makedonije, naša ekipa imala je uspone i padove u igri, koji su, istina, bili prisutni i kod svih ostalih favorita za medalje na ovom EP, što Udovičić objašnjava strahom od kiksa i blizinom Olimpijskih igara u Pekingu.
– Nijedna reprezentacija nije bila dominanta u dosadašnjem toku šampionata. Sve se evropske selekcije pripremaju za olimpijski turnir u Pekingu, pa su u Malagu došle iz punog treninga. Otuda toliki usponi i padovi, rezultatski kiksevi, toliko ispuštenih lopti, zaboravljanja protivnika… Sve što ste videli kod nas videlo se i kod drugih. A kod nas sigurnost dolazi iz odbrane. Kada nju odigramo dobro, onda je i napad ubojitiji, lakše koristimo igrača više. Osim toga, nema slabih protivnika. Jeste druga grupa bila teža od naše, ali je zato krila puno zamki, koje su dodatno opteretile igrače. Sve vreme su morali da igraju pod pritiskom da ne smeju da izgube. Tek kada se smirimo i izbacimo iz sebe tu nervozu dolazi do izražaja naš kvalitet – objašnjava mladi stručnjak.
Udovičić tvrdi da Srbija na EP može još dalje samo ako zadrži nivo igre prikazan na nedavnom završnom turniru osvojene Svetske lige i ostane imuna na zakulisne igre van bazena, čija je redovna „meta“.
– Jasno je da moramo biti odlučni i agresivni, da nam igra ne sme ići ispod određenog nivoa. Moramo se, takođe, fokusirati na sebe, biti spremni na razne igre van bazena i ne dozvoliti da nas poremete ti spoljni faktori. Samo tako možemo do cilja – uverava selektor Srbije, koja danas kao i svi učesnici EP ima slobodan dan, a sutra nastavlja odbranu trona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari