Nema pleja, nema igre 1Foto: Starsport

Na osnovu razvoja situacije tokom utakmice, naročito u drugom poluvremenu, poraz Crvene zvezde u Beogradskoj areni od Baskonije negde je bio i očekivan.

Crveno-beli su tako prekinuli niz od tri evroligaške pobede, ali daleko više od izgubljenog meča, aktuelnog šampiona ABA lige trebalo bi da zabrine situacija na primarnoj poziciji, organizatora igre.

Rovitom Filipu Čoviću na listi povređenih u četvrtak uveče pridružio se i Lorenco Braun, nakon što je u završnici utakmice izvrnuo skočni zglob.

Ako se zna da Zvezdu do kraja decembra očekuje još šest mečeva, čak pet gostovanja (ne zna se koje će biti teže) ne bi bilo iznenađujuće da u najskorijem vremenskom roku Zvezda izađe na košarkaško tržište.

Za svakog evroligaša najnezahvalnije je da usred sezone pravi promene na mestu organizatora igre. Opšte je poznato da je to najosetljivija pozicija i da je period uigravanja sa novim plejmejkerom često neizvestan, a po rezultat tima i najrizičniji.

Sticajem nesrećnih okolnosti, ali i loših poteza tokom leta, Zvezda je došla u situaciju da usred sezone faktički ostane bez organizatora igre.

I sa Lorencom Braunom i Filipom Čovićem mnogo toga nije funkcionisalo; od sporog protoka lopte, nerazigravanja centara, neigranja centralnog „pika“, nemanja jasne ideje u tranzicionom napadu…i pravo je pitanje kako će sve to izgledati bez Brauna u dinamici igranja utakmica na svaka dva do tri dana do kraja 2019.

Trener Šakota je i protiv Baskonije pokazao da će slediti ideje svojih prethodnika na klupi od starta sezone (Tomić i Gavrilović) i kao alternacije na jedinici koristiti Čarlsa DŽenkinsa i Dejana Davidovca.

Jasno je da su obojica tek nešto više od krpljenja rupa, koje su u ovom trenutku na poziciji jedinice veličine kratera. Šakota je jasno posle poraza od Baskonije istakao da je izuzetno teško momentalno reagovati na tržištu zbog velikog broja stranaca u ekipi.

U slučaju da reše da angažuju novog plejmejkera, u Zvezdi će verovatno pokušati da pronađu način da se oslobode već ugovorenih obaveza sa barem jednim od igrača koji nemaju srpski pasoš.

Nedavno se pojavilo ime Majkla Grina, koji je Igokeu pojačao upravo pred gostovanje Crvenoj zvezdi u ABA ligi.

Trener Šakota ga odlično poznaje; sarađivali su uspešno u atinskom AEK-u pre dve sezone, međutim pitanje je da li bi ga Igokea pustila, odnosno koliko bi sa 34 godine mogao da izdrži naporan ritam igranja najmanje dve utakmice nedeljno.

Ritam do Nove godine

nedelja, 15.12: Zadar – Zvezda

sreda, 18.12: CSKA – Zvezda

petak, 20.12: Zvezda – Olimpijakos

ponedeljak, 23.12: Primorska – Zvezda

četvrtak, 26.12: Zenit – Zvezda

ponedeljak, 30.12: Budućnost – Zvezda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari