Nemanja Dangubic Aba Liga, Partizan - Krka 4.4.2021. April 4. 2021. Beograd, Srbija foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORTfoto STARSPORT

U procesu stvaranja potpuno nove ekipe za takmičarsku 2021/22 samo će retki „preživeti“ iz prethodne sezone.

Partizan je do sada doveo čak sedmoricu novajlija i nema nikakve sumnje da će ih još najmanje dvojicu angažovati; na takvom talasu mnoge će starosedeoce ovaj „val“ potopiti a jedan od retkih koji bi trebalo, ne samo da bude standardan među dvanaestoricom, već i da ima određenu ulogu jeste Nemanja Dangubić.

Popularni Danguba prethodne, a svoje prve takmičarske u crno-belom dresu, pokazao je jasan napredak u šutu sa distance, da defanzivno može da čuva rivale od jedinice do četvorke i bude vrlo koristan u tranziciji, što su segmenti igre koje Željko Obradović veoma ceni kod igrača.

Optimističan, vedar i fizički spreman, Dangubić je u razgovoru za Danas delovao iskreno i otvoreno čak i kada je govorio o svojim direktnim konkrentima na poziciji.

– Kao i svake letnje pauze, početkom jula počeo sam sa individualnim treninzima. Odmah po povratku sa kraćeg odmora krenuo sam da se spremam sa svojim kondicionim trenerom kako bih mogao da bez većih fizičkih problema započnem sa timskim treninzima – potvrdio je Dangubić da spada u grupu igrača koji tokom letnje pauze veoma rano kreću sa individualnim radom.

Javnost možda i nije dovoljno upućena u činjenicu da je Dangubić izuzetan prijatelj sa Bogdanom Bogdanovićem.

As Atlante Houks iskorstio je deo slobodnog vremena da obiđe crno-bele, što je Dangubu veoma obradovalo, s obzirom na to da se dugo nisu videli.

– Sa Bogdanom se baš dugo znam, još iz juniorskih dana. Igrali smo zajedno i u reprezentativnim mlađim selekcijama tako da smo baš dobri prijatelji. Nažalost, ne da nismo zajedno trenirali (što su nekada i te kako umeli), već se nismo ni videli. On je imao neke svoje planove i svoj neki ritam, ali smo bili na vezi i redovno se čuli. Drago mi je što sam ga video i što je jedan deo odmora iskoristio da vreme provede u Srbiji – istakao je Dangubić.

Posle svoje prve sezone u Humskoj, krajnje turbulentne, Danguba verovanto nije ni slutio da će imati privilegiju da sarađuje sa Željkom Obradovićem.

Zbog činjenica da je radoholik, fizički spreman i krajnje posvećen košarci, mogao bi da bude jedan od onih koji će trenerove zadatke precizno izvršavati.

– Veliko je zadovoljstvo zaista raditi sa takvim trenerom. Zahtevan je, što mislim da je veoma dobro za svakog igrača. Na taj način može da se jedino napreduje. Od nas se očekuje maksimalna koncentracija i priprema za svaki trening – podvukao je iskusni košarkaš zanimljiv segmenat – priprema za trening – na kojoj trener Obradović veoma insistira.

– Generalno, tokom karijere, ne samo otkad je Željko tu, voleo sam da dolazim ranije na trening, da obavim stvari koje meni prijaju i da se na taj način uvedem u trening. Što se tiče tog dela, nisam puno menjao jer sam to radio i ranije – naglasio je Dangubić, a onda se još jednom osvrnuo na karakteristike verovanto najboljeg evropskog trenera svih vremena.

– Ono što sam primetio do sada jeste njegova velika želja i motivacija, kao i predanost svakom detalju. Neverovatno je sve to. Kada tako nešto doživiš , onda sebi ne smeš da dozvoliš da imaš manjak fokusa i koncentracije. Svaki trening pokušavaš da budeš bolji i da slušaš i da što pre i brže upijaš i prilagodiš se sistemu – ponovio je Dangubić ono što je sve odreda oduševilo u samom radu trenera Obradovića.

Tokom uvodnog dela priprema, oslanjajući se i na pomoćnike koji su posebno kvalitetni u individualnom radu sa igračima: Aca Matović, Đozep Iskierdo Ibanjez, Bogdan Karaičić, Obradović je akcentovao igru jedan na jedan, dva na dva i tri na tri sve kako bi se što bolje uverio u individualne sposobnosti svih igrača.

– Jeste, tih prvih pet dana smo dosta radili na individualnoj tehnici i taktici. Trenerova želja i jeste da svako od nas napreduje u tom segmentu. To prija, trener obraća pažnju na to i nekako ti širi poglede da neke detalje bolje razumeš – prepun je utisaka Dangubić.

Dolascima Kevina Pantera, Dalasa Mura, Radionsa Kuruksa, Alekse Avramovića konkurencija će posebno biti velika na pozicijama dva tri i četiri koje sve može da pokriva i sam Dangubić.

– Isti pristup i mišljenje imam. Jeste konkurencija jaka, ali opet, ako se gleda sa pozitivnog aspekta to će ti doprineti da budeš bolji igrač. Radujem se i tome. Imamo isti cilj svi, da budemo što bolji i da Partizan bude uspešan. Svaki trening će biti borba. Drago mi je što su došli igrači sa bogatim biografijama. Znači ti i to što svaki dan možeš da se upoređuješ sa njima i tako stekneš uvid koliko si i u kojim segmentima igre napredovao – razmišljanja je košarkaš Partizana koji će tokom sezone moći konstantno da se odmerava sa Kuruksom, 23-godišnjim Letoncem koji je pet poslednjih seozna proveo u NBA, od kojih mu je prva u Bruklinu bila i najbolja, s obzirom na to da je čak na 46 utakmica bio starter i u proseku beležio 8,5 poena.

– Baš tako, dečko koji je imao dve kvalitene sezone u Bruklinu. Prija i motiviše dodatno da se sa njim naprosto odmeravaš na treninzima. To je zaista super stvar – slaže se Dangubić koji bi naročito kvalitetno mogao da odgovori trenerovim zadacima u brzoj košarci, igri na otvorenom terenu i u samom kontranapadu.

– Jednostavno takva je igra danas. Takav stil se najviše preferira i sigurno da ćemo se i mi tome prilagođavati. Videćemo tokom seozne kako će to izgledati, Do trenera će najviše biti, ali i rivala sa kojima se budemo nadmetali – odmeren je u opservacijama košarkaš Partizana, nedvosmislen pak kada su u pitanju ovosezonske ambicije i konkurencija na Jadranu.

– Iskreno se nadam da će nam sezona biti trofejna. Voleo bih mnogo, ali videćemo. Fokus mora biti na priporemama i prijateljskim utakmicama i da ne gledamo daleko. Liga će biti veoma zanimljiva; svake godine napreduje na određeni način. Konkurenti se pojačavaju, a na nama je da budemo maksimalno posvećeni svakom rivalu i posebno koncentrisani na mečeve koji dolaze pre starta Evrokupa – oprezan je Dangubić.

Šut zavisi od samopouzdanja

Atletski odlično građen, fizičkih predispozicija za po zavideti, Dangubić je do sada mogao da ima i uspešniju karijeru da je kojim slučajem bio konstantniji i kvalitetniji u šutu. Mnogo je radio na tom segmentu; usavršavao se svojevremeno i na trening kampu San Antonija (koji je na njega polagao prava, 2019. ih preuzeo Bruklin) i tek prošle sezone pokazao jasne znake napretka (seoznu na Jadranu završio sa odličnih 37 odsto uspešnosti sa distance). „ Imao sam deo sezone kada sam izuzetno dobro šutirao. Drago mi je zbog toga. Dosta toga je bilo i do samopouzdanja i na koji način igra ekipa. Bitno je, veoma, da šuteri imaju prilike da naprave adekvatnu selekciju, to mnogo znači za procente. Nije isto kada šutiraš iz pozicija sa kojih generalno vežbaš na treninzima i kada moraš da improvizuješ. Trudiću se da i ove sezone budem konstantan. Generalno, već u ovoj fazi priprema dosta na treninzima uvežbavamo taj segmenat igre”, poručio je Dangubić.

U većini smo se vakcinisali

Nažalost, pandemija korona virusa još uvek traje. Iako je situaicja nešto lakša, sezona će uveliko zavisiti od borja onih koji su se vakcinisali, ubrajajući tu i igrače, trenere, generalno ljude u klubu. „ Ja sam početak priprema iskoristio da se vakcinišem. Mislim da se većina igrača vakcinisala, ne mogu da tvrdim, ali mislim da jeste. Po vakcinisanju, jedan dan sam odmorio i normalno nastavio sa radom. Odluke u vezi sa vaksinisanjem donosili smo samostalno, bez ikakvih direktiva kluba. Većina se vakcinisala tokom leta. Nismo imali fizičkih aktivnosti, mogli smo da odmirujemo i to sve završimo na vreme – otkrio je Dangubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari