"Kao da mi ostali ne znamo da driblamo": Nedović o odluci da zaigra za Srbiju na Mundobasketu 1foto: Starsport

Zahvalnica Vasilija Micića, kao i neizvesnost u vezi sa nastupima Ognjena Jaramaza i Stefana Jovića dodatno su povećali značaj odluke Nemanje Nedovića da zaigra za reprezentaciju Srbije na Mundobasketu.

Odnos reprezentacije i Nedovića neretko je bio ambivalentan i neodređen. Prošlog leta je zbog povrede dobijene u državnom dresu dugo pauzirao i oporavljao se od bolova u listu. Trebalo mu je, potom, dosta vremena da stekne formu u dresu Crvene zvezde što su sve bili argumenti kojima je davao na značaju do pre samo mesec, mesec i po dana.

Poput Vasilija Micića, Nikole Kalinića i Nikole Jokića i Nedović je slagao činjenicu po činjenicu kojima je želeo da obrazloži neodazivanje novom pozivu selektora Svetislava Pešića, međutim, razgovori sa saigračima iz reprezentacije, posebno prijateljem Bogdanom Bogdanovićem doprinelu su da promeni odluku i u euforičnom stanju dočeka prvo okupljanje pred početak napornih priprema za Mundobasket.

– Iskreno, da me je neko pre mesec, mesec i po dana pitao za reprezentaciju, verovatno bih više vukao na ovu drugu stranu, da ne igram. Ali, eto kroz priču sa saigračima javi se nova euforija, ona preovlada kod mene i opet se javi nova želja da se dokazujem, da dokažem da sam među najboljim igračima u Srbiji i da zaslužujem da budem tu – iskren je bio Nedović u razgovoru sa novinarima.

Nažalost, neodazivanje Vasilija Micića, ali i upitnost nastupa Ognjena Jaramaza i Stefana Jovića usložili su problematiku na poziciji plejmejkera. Srbija je ostala bez klasičnog organizatora igre zbog čega bi uloga Nemanje Nedovića i ne samo njega, mogla da bude polivalentnija.

– Nije problem nikakav, igraću šta god se bude zahtevalo od mene. Nije mi problem ni da se spustim na keca… I u Zvezdi sam ove godine na nekoliko utakmica igrao pleja i to dosta dobro. Gudurić je najveći deo sezone igrao na kecu. Ima nas, neće to biti preveliki problem – ubeđen je popularni Neda koji je karijeru, do seniorskog staža u Zvezdi i gradio prvenstveno kao plej.

Dirnuo je 32-godišnjeg reprezentativca i novinarski članak, više senzacionalistički napisan, da u Srbiji „neće imati ko da prevede loptu“.

– Neko mi je poslao članak u kojem piše da u Srbiji neće imati ko da prevede loptu, kao da mi ostali ne znamo da driblamo ili ne znam šta. Snaći ćemo se.

Iako voli da igra za svoju zemlju, Nedović baš i nije imao sreće sa reprezentacijom na velikim takmičenjima. Osvojio je srebro u Riju na Olimpijskim igrama 2016. ali nije ostvario kontinuitet medalja na najbitnijim nadmetanjima.

– Istina je da u prošlosti nisam imao baš sreće sa reprezentacijom, pogotovo mi je prošlo leto bilo baš razočaravajuće. Imam gorak ukus u ustima od tada, voleo bih da to ispravim i to mi je jedan od motiva.

Bez obzira na brojne otkaze i odsustva vrhunskih igrača, Nedović veruje da će Mundobasket biti mnogo bolji i uspešniji za Srbiju u odnosu na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo na kome je Italija preslišala „orlove“ u osmini finala.

– Ko god da je došao od igrača, nada se mnogo boljem turniru nego što je bio prošle godine. Mi ovde dajemo dobar deo leta i vremena sa porodicama kako bismo se odazvali reprezentaciji. Sve će ovo imati nekog smisla ako se napravi neki rezultat – ubeđen je sjajni atleta.

Važno će biti i da ambijent u ekipi bude dobar, a odnosi u čitavom timu skladni.

– Svi moramo od početka moramo da radimo ka tom cilju, da pravimo dobru atmosferu među nama i idemo u Manilu bez pritiska.

Ambiciozno razmišlja košarkaš Crvene zvezde. Uprkos tome što je selektor Svetislav Pešić na okupljanju reprezentacije podvukao da je primarni cilj na Svetskom prvenstvu sticanje prava za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, Nedović smatra da medalja mora biti najveća inspiracija.

–  Nema tu šta mnogo da se misli, lično uvek želim da idem na medalju. Osnovni cilj je plasman na Olimpijske igre, to sam čuo kroz priču sa selektorom i saigračima. Ali, da bi sve ovo imalo nekog smisla, medalja je nešto najbolje što može da se doživi i svi treba da gledamo u tom smeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari