Nemoguća misija - da se izgubi: Fric među 26 igrača protiv kojih Đoković zbirno ima 198 pobeda i nijedan poraz 1Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Novak Đoković igraće 13. put u četvrtfinalu Ju Es opena, što je najčešće u borbi za ulazak u „fajnal for“ na „Flašing Medouzu“ uz američkog tenisera Andrea Agasija i švajcarskog asa Rodžera Federera.

U pohodu na četvrti trofej na poslednjem turniru za grend slem u sezoni suočiće se najzad i s teniserom koji je među deset vodećih na listi i s domaćom publikom koja će ovome biti vetar u leđa uraganske jačine kadgod se bude ponadala da se Đoković bespomoćno i bezizlazno batrga pod nadahnućem svog rivala.

Da li će im srpski as priuštiti to zadovoljstvo? Možda i hoće ako zapadne u krizne trenutke. Da li će većinsko gledalište na stadionu „Artur Eš“ imati smelosti da i tada sigurno vidi potpunog favorita na kolenima? Iskustvo iz Đokovićevih preokreta sa ivice ponora trebalo bi da ih uči da je to samo lažna nada.

Nemoguća misija - da se izgubi: Fric među 26 igrača protiv kojih Đoković zbirno ima 198 pobeda i nijedan poraz 2
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Gledano po njegovoj formi, po njegovoj želji i po tradiciji koja je sasvim na njegovoj strani Amerikanac Tejlor Fric. devetoplasirani na svetskoj listi, biće usputna stanica na putu ka očekivanom finalu protiv Španca Karlosa Alkaraza, koji nezaustavljivo grabi u drugoj polovini žreba i igra i vatreno i s mnogo samopouzdanja.

Đoković protiv domaćih uzdanica na Ju Es openu ima svih 11 pobeda, a s Fricom svih sedam u međusobnim okršajima.

Taj igrač, koga je preslišao nedavno i u četvrtfinalu turnira iz masters serije u Sinsinatiju (6:0, 6.4) među 26 je onih koji nijednom nisu savladali Đokovića, a sreli su se s njim po najmanje pet puta. Naš as protiv takvih ima 198 pobeda, a najčešća žrtva mu je Francuz Gael Monfis, koga je i rekordni 19. put pobedio u meču koji je u Ohaju prethodio duelu s Fricom.

 

„Odradiću pripremu, pogledati mečeve kada smo igrali jedan protiv drugog, posebno ovaj poslednji u Sinsinatiju. Gledam poztiivno na to, igrali smo nekoliko puta. Servis i forhend su mu najjaći, mnogo je napredovao, radi veoma dobro, ima sjajne trenere i sigurno je da će biti motivisan. Imaće i veliku podršku, ali sam već puno puta bio u ovakvim situacijama”.

Ako prođe dalje, Đoković će se i za ulazak u finale boriti s američkim teniserom, jer će u toj polovini „kostura“ u polufinale uspešniji iz meča Fransisa Tijafoa (deseto mesto) i Bena Šeltona (47).

Tri Amerikanca u četvrtfinalu – to na Ju Es openu nije bilo od 2005 (Agasi dogurao do finala, u polufinalu izbacio Džejmsa Blejka, a među osam najboljih bio i Robi Đinepri).

“Amerika ima tri predstavnika, to je veoma bitno za ovaj turnir. Ova zemlja je imala neke od najvećih svih vremena, Samprasa, Agasija, Konorsa, Mekinroa, svi su sjajni. Kada se naviknite na takve šampione, sve osim toga nije uspeh. Visok kriterijum je postavljen za ostale, eto, Izner je bio Top 10. Ako ne osvojite gren slem, neki misle da ste neuspešni. Siguran sam da postoji veliko uzbuđenje zbog uspeha igrača iz SAD. Tomi Pol je bio u polufinalu Australije. Šelton koji je došao sa koledža pokazuje sjajan tenis, to je velika poruka za one koji idu na koledž da mogu da se unaprede. Nekada je to bilo drugačije, u moj regiji ko ode na koledž je „zdravo“ karijeri. Pažnja je sada na US Openu i vrlo je bitno da se uspe”, rekao je Đoković.

Fricu, koji, istina, nije imao težak put do četvrtfinala, pravo na potajnu nadu niko ne može da uskrati.

„Novak je Novak. Teško je igrati protiv njega, to sam mu i u oči rekao. Niko na ATP turu nema svih sedam pobeda u duelima sa mnom. Nadam se da je velika scena Ju Es opena pravo mesto da najzad prekinem tu lošu seriju“, smatra 25-godišnji Fric.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari